„Torturat pentru Cristos” – bestsellerul lui Richard Wurmbrand ajunge pe marele ecrane

La 50 de ani de la lansarea cărții „Torturat pentru Cristos”, ororile comunismului în România ajung pe marele ecrane. The Voice of Martyrs (Vocea Martirilor) a decis să prezinte într-un film o puternică și dureroasă mărturie de credință! Atât cartea, cât și filmul spune povestea pastorului lutheran, evreu român, Richard Wumbrand care a petrecut 14 ani în închisorile comuniste din România.

Publicată în 1967, la doi ani după ce familia Wurmbrand a fost răscumpărată de creștini din Norvengia și Anglia cu suma de 10 mii de dolari, cartea „Torturat pentru Cristos” a devenit un bestseller internațional cu ecouri peste ani.

La numai cinci zile după intrarea în SUA, este chemat în fața unei comisii din Congresul SUA, care se afla în așa-numita perioadă „detente”, când se vorbea despre „libertatea religioasă” în țările comuniste. Plin de curaj, Richard Wurmbrand și-a dezgolit trupul în fața congresmanilor, prezentându-le cicatricile celor 14 ani de detenție la Jilava, Gherla și Târgu-Ocna. Demonstrația din Congresul American a apărut în toate ziarele americane, iar minciuna „libertății religioase” a fost demascată pentru totdeauna.

La 50 de ani distanță, „Vocea Martirilor” a decis că această generație nu trebuie să își uite înaintașii, nici istoria dureroasă pe care au trăit-o. Dacă nu ați reușit să citiți bestseller-ul, nu pierdeți filmul.

Filmul „Torturat pentru Cristos” prezintă momentele cruciale trăite de Richard Wurmbrand în închisoare și mărturia de credință lăsată de acesta, în pofida celor îndurate. Ecranizarea a fost filmată în întregime în România, la Jilava, într-o închisoare psihiatrică abandonată unde au murit mulți creștini și în locațiile din București unde a locuit și a slujit familia Wurmbrand până în anul 1940. Relatarea cinematografică „Torturat pentru Cristos” este moștenirea lăsată de Richard Wurmbrand care ne încurajează și azi să nu uităm de cei ferecați în lanțuri pentru credința lor și ne dă echipamentul necesar pentru a ne ajuta frații și surorile noastre persecutate pentru Cristos în întreaga lume. Persecuția este o realitate și astăzi, iar această generație care se lăfăie în libertate trebuie să cunoască aceste mărturii ca să fie pregătită și pentru alte vremuri.

Richard Wurmbrand ne-a lăsat moștenire peste 20 de cărți care cuprind mărturii tulburătoare din închisoare, trăite personal, dar și a altor creștini. Mărturii despre experiențele spirituale trăite în aceste suferințe și despre biruințele în credință, în ciuda presiunii fizice, emoționale și psihice la care a fost supus.

Titlurile semnate de Richard Wurmbrand au fost traduse în 85 de limbi și este cel mai tradus autor român din lumea creștină. În 2006, Richard Wurmbrand este unul din primele 10 personalități ai concursului „Mari Români ai tuturor timpurilor” inițiat de Televiziunea Română.

Semnătura autorului Richard Wurmbrand mai poartă titlurile: „Cu Dumnezeu în subterană” (1994), „100 de meditații din închisoare” (1994), „Cristos pe ulița evreiască” (1994), „Strigătul Bisericii Prigonite” (1993), „Marx și Satan” (1994), „Isus prietenul teroriștilor” (1996), „Adu-ți aminte de frații tăi” (1995), „Avraam, tatăl credincioșilor” (1993), „Cele șapte cuvinte de pe cruce” (1995), „Dacă zidurile ar putea vorbi” (1995), „De la suferință la biruință” (1994), „Îmbătat de dragoste” (1992), „Drumul spre culmi” (1992), „Oglinda sufletului” (1994), „Oracolele lui Dumnezeu” (1996), „Predici în celula singuratică” (1994), „Umpleți vidul” (1994).

Pastorul Richard Wumbrand s-a născut într-o familie de evrei din București, la 24 martie 1909. Un intelectual cu calități rare, vorbea fluent 9 limbi, a fost un activist politic de stânga. În 1938 se căsătorește cu Sabina și la influența unui dulgher german Christian Wolfkes se convertește la creștinism. În timpului celui de-al doilea război mondial a fost un misionar activ printre trupele armatei germane. Mergeau să predice Evanghelia în adăposturi pentru bombe și au salva mii de copii evrei din ghetourile din România. Între anii 1945-1947, a lucrat neobosit printre trupele rusești, distribuind peste 1000 de Biblii ascunzând Evanghelii între cărți de propagandă comunistă soldaților ruși.

Richard Wurmbrand a fost răpit de poliția secretă la 29 februarie 1948 și închis singur într-o celulă și cunoscut cu numele „Prizonierul nr. 1”. Șapte ani familia nu a știut nimic despre el. Doi ani mai târziu, în 1950, este arestată și Sabina Wurmbrand, torturată cu bătăi și munci grele la Canalul Dunării. Mihai Wurmbrand rămâne singur fără părinți și adăpost la numai 9 ani. Este adăpostit de prieteni creștini care își riscau viața având în grijă copilul unui deținut politic.

Sabina Wurmbrand este eliberată din arest după trei ani, iar Richard Wurmbrand după o 7 ani doar pentru un scurt timp. Urmează încă un episod de detenție de 7 ani, în care bolnav de tuberculoză este plasat în secția muribunzilor, dar alege să își împartă porția lui de meedicamente cu cei mai slabi decât el și supravețuiește. Este eliberat prin amnistiere în 1964, iar în 1965 este răscumpărat de două organizații creșdine din Norvegia și Anglia pentru 10 mii de dolari. Pleacă în Norvegia, apoi în Anglia, iar la scurt timp se mută definitiv în Statele Unite ale Americii. În 1967 deschide misiunea „Isus în lumea comunistă”, care mai târziu preia numele „Vocea Martirilor” care astăzi are activitate în peste 60 de țări.

Filmul „Torturat pentru Cristos” apare pe marele ecrane din 5 martie 2018.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.