Monumentul libertății religioase a fost inaugurat la Turda

La 450 de ani de la Edictul care consfințea libertatea religioasă în Transilvania, la Turda a fost inaugurat „Monumentul libertății religioase”. Monumentul realizat de sculptorul Liviu Mocan a fost dezvelit la 14 ianuarie cu participarea maestrului și comemorând primul act unic în Europa în care biserica unitariană era acceptată alături de cea romano-catolică, calivinistă și luterană.

Monumentul libertății religioase” prezintă o scară care urcă spre cer, înfiptă într-o stâncă, iar scărițele în ascensiune se transformă în cărți și porumbei sau gânduri, semnificând dimensiunea spirituală a ființelor umane. Lucrarea măsoară peste cinci metri și cântărește două tone. Piatra de la baza scării simbolizează temelia Bisericii, scara simbolizează ecourile și reflectă bolțile gotice ale bisericii unitariene.

Mai multe detalii despre evenimente vedeți în reportajul realizat de TVR Cluj.

Liviu Mocan este unul dintre cei mai importanți sculptori români ai momentului. Lucrările sale sunt expuse în spații publice din întreaga lume și sunt achiziționate de colecționari particulari la prețuri de zeci de mii de euro. Dar ceea ce îl face special pe Liviu nu este talentul său, ci mai ales crezul său, scrie pe blogul personal unul din prietenii sculptorului, Dănuț Mănăstireanu.

Liviu Mocan s-a născut în 1955 în Cara, județul Cluj. A absolvit Academia de Arte Vizuale din Cluj și a fost vreme de doi ani artist rezident al Universitatii Anderson din Mississippi, SUA. De-a lungul timpului a avut mai multe expoziții personale la New York, Chicago, Budapesta, București, în Elveția sau în Germania. Sculpturile sale pot fi văzute în locuri publice din Germania, SUA, Norvegia, Noua Zeelanda și desigur Romania. Este cel mai bine cunoscut în România ca fiind autorul „Stâlpilor Împușcați” din Piața Revoluției din Cluj, dar și al „Semințelor” amplasate de-a lungul anului cultural 2007 în centrul Sibiului. Liviu Mocan este deținătorul mai multor premii prestigioase pentru sculptură, numeroase lucrări ale sale fiind achiziționate de colecționari particulari din Marea Britanie, Elveția, Grecia, Austria, Germania, SUA sau Norvegia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.