Marele evanghelist Billy Graham și-a încheiat alergarea pe pământ

Cel mai mare evanghelist al secolului XX și-a încheiat alergarea și a plecat în veșnicie la vârsta onorabilă de 99 de ani. Așa numitul „Pastorul Americii” a fost consilierul pentru președinții americani din timpul vieții lui.

Pentru el Marea Trimitere: „Duceţi-vă în toată lumea şi vestiţi Evanghelia la orice făptură” (Marcu 16:15) a fost o poruncă pe care şi-a atribuit-o în mod literal şi a făcut-o o realitate prin modul de a trăi şi sluji.

„Unicul meu scop în viaţă este să ajut oamenii să găsească o relaţie personală cu Domnul, care, cred eu, vine prin cunoaşterea lui Cristos” – Billy Graham.

Viaţa lui a fost marcată de evenimente în masă, iar ţelul lui era de a ajunge cu Mesajul Evangheliei la cât mai mulţi oameni. În slujirea lui, a predicat la peste 215 milioane de oameni din peste 185 de ţări. Este omul care a vorbit la mase de oameni, cum nu a mai făcut-o nimeni altul în întreaga istorie.

S-a născut la 7 noiembrie 1918, cu patru zile înainte de semnarea Armistiţiului Primului Război Mondial. A crescut la o fermă din Charlote, Carolina de Nord. Trăind în perioada de Depresiune, el a învăţat la ferma tatălui valoarea muncii grele de fermier, dar găsea timp şi pentru lecturi într-o căpiţă de fân.

Se lasă cucerit de dragostea lui Dumnezeu în toamna anului 1934, la vârsta de 15 ani, la mesajul predicat de Mordecai Ham, un evanghelist puternic al acelor vremuri. Tot la acea serie de evanghelizări primeşte un pliant cu informaţii despre un Colegiu Biblic. Se înscrie la Institutul Biblic din Florida. În 1939 este ordinat la slujirea de păstor într-o biserică din Convenţia Baptistă de Sud. În 1943 absolveşte Colegiul din Wheaton, Illinois şi se căsătoreşte cu o colegă, Ruth McCue Bell, fiica unui chirurg misionar, care a petrecut primii 17 ani din viaţa ei în China.

Prima biserică păstorită de evanghelistul Billy Graham a fost biserica baptistă din Western Springs, Illinois. Mai târziu se alătură Organizaţiei „Tineri pentru Cristos”, fondată pentru slujirea cu tinerii şi militarii din timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Primii paşi de evanghelist în face imediat după încheierea războiului predicând în Statele Unite ale Americii şi Europa, ca un tânăr evanghelist în creştere.

Campania de evanghelizare din 1949 din Los Angeles îl lansează pe marele evanghelist pe scena internaţională. Întâlnirile programate pentru trei săptămâni au durat mai bine de opt, iar în centrul oraşului în fiecare noapte se ridica un cort care aduna mulţimi imposibil de numărat.

Multe din campaniile similare au avut impact neaşteptat şi neplanificat. Printre acestea se numără evanghelizarea din Londra, care s-a prelungit la 12 săptămâni şi cea din New York, în parcul Madison Square din 1957, care a durat 16 săptămâni.

A lăsat o amprentă majoră în istorie. Lucrarea lui este cunoscută la nivel mondial. El nu a fost un predicator răsfăţat şi niciodată nu a predicat pentru bani. El a predicat la americanii din New York şi a mers cu Marea Trimitere şi la africanii izolaţi. El a slujit la zece preşedinţi americani şi a fost un invitat obişnuit al Casei Albe, dar în aceiaşi măsură a mers să slujească boşimani simpli din Australia, la triburile rătăcitoare din Africa şi Orientul Mijlociu.

Din 1977, i se deschide uşa spre ţările din Blocul de Est, care includeau fosta Uniune Sovietică. El a vestit Evanghelia la bogaţi şi la săraci. El a fost păstor pentru sufletele de preşedinţi şi pentru săraci. Pentru el nici limba, nici cultura, nici nivelul social nu a fost o barieră ca să ajungă la inima omului pustiită de păcat, pentru ai da vestea bună! România a fost pe agenda lui în 1985, un reportaj amplu de la vizita lui în perioada comunistă vedeți AICI.

După mai bine de șase decenii de activitate evanghelistică în întreaga lume și 99 de ani de viață, Billy Graham este cunoscut drept: „Cel mai renumit predicator baptist din a doua jumătate a secolului al XX-lea şi una dintre cele mai notorii personalităţi americani ale acestei perioade. Aducând mesajul naşterii din nou, Billy Graham este renumit pentru adunările evanghelistice organizate în întreaga lume, care au produs convertiri masive.”

El a folosit orice instrument posibil pentru a transmite cel mai important mesaj pentru o viaţă de om: Mesajul Evangheliei. Este fondatorul Asociaţiei Evanghelice „Billy Graham” (BCEA) – 1950, care îşi are sediul în Minneapolis, Minnesota. A lăsat în urmă doi moștenitori pe măsură, care îi continuă misiunea fiul Franklin Graham și nepotul Will Graham.

A moderat emisiunea săptămânală la radio “Ora deciziei” difuzată în fiecare duminică. A participat emisiuni televizate difuzate pe reţelele naţionale creştine. A fost şi autorul unei rubrici în ziar „Răspunsul meu”, care se publica în ziare naţionale şi internaţionale.

În cadrul fundaţiei, editează revista „Decizia”, care are un tiraj de peste 260 de mii de exemplare şi este tipărită în versiunea engleză, germană şi ediţiile speciale în versiunea Braille (scrierea specială pentru orbi). La fel a produs materiale pe casete pentru cei cu deficienţe de văz.

Billy Graham a scris 31 de cărţi, multe dintre care au ajuns să fie în top la vânzări. Biografia lui „Aşa cum sunt”, publicată în 1997 a dobândit „o triplă reputaţie”, care apare simultan pe trei top-uri best-seller. În aceasta Graham reflectă asupra vieţii sale, incluzând slujirea sa în jurul lumii. De la un început modest, ca fiu al unei familii de fermieri din Carolina de Nord, producători de lactate, el împărtăşeşte cum credinţa lui neclintită în Cristos i-a format şi modelat chemarea de evanghelist.

Printre cele mai recente lucrări ale lui Biblly Graham sunt: „Răspunsul din cer” (2012), „Aproape de casă” (2011) şi „Ameninţarea furtunii” (2010). „Aproape de casă” în 2012 a fost selectată Cartea Creştină a anului de către Asociaţia Publicaţiilor Creştine Evanghelice. Alte publicaţii ale autorului: „Se apropie tropotul copitelor: Cei patru călăreţi ai Apocalipsei” (1983), a fost selectată câteva săptămâni în New York Times în lista best-seller; „Cum să fii născut din nou” (1977), pentru prima dată în istoria publicării a fost scos la tipar un tiraj de 800.000 de exemplare; „Îngerii: Agenţii secreţi ai Domnului” (1975), vândute într-un milion de copii în mai puţin de 90 de zile; şi „Generaţia lui Isus” (1971), vândută în 200.000 de exemplare în primele două săptămâni.

Sfatul marelui evanghelist a fost solicitat de către preşedinţi, şi apelul său în arenele laice şi religioase, este evidenţiat de o gamă largă de grupuri care l-au onorat, incluzând numeroase doctorate onorifice de la mai multe instituţii SUA şi din străinătate.

Soția evanghelistului, Ruth Bell Graham, a plecat acasă în iunie 2007. Împreună au trei fiice, doi fii, 20 de nepoţi şi un număr mare de strănepoţi. Ultimii ani din viață, Billy Graham a trăit în casa lor din munții din Carolina de Nord. În imaginea de mai jos sunt soții Ruth și Billy Graham alături de cei cinci copii la aniversarea de 50 de ani a căsniciei lor.

Echipa ȘtiriCreștine.ro, vă îndeamnă să îi aduceți un omagiu acestui mare om și să vă rugați pentru familia lui să depășească durerea plecării lui.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.