Ziua a 5-a din 30 de zile de rugăciune: Poporul Dagomba din nordul Ghanei

În calitate de cap al familiei și bătrân al satului său din nordul Ghanei, Abdulai e un membru bine respectat în comunitatea lui. Totuși, trăieşte cu teama de cei care ar putea să-i facă rău familiei lui prin vrăjitorie. O formă de protecție pe care o folosește este nangbantotim, care în traducere înseamnă „medicina veștilor rele”. Această practică a fost moștenită din religia tradițională africană, însă este larg practicată în aproape întreaga comunitate musulmană din Dagbon, regatul poporului Dagomba.

Înainte ca cineva din afara familiei să vadă pentru prima dată un copil nou-născut, ierburi aromatice arse obținute de la un magician puternic sunt amestecate cu unt de shea într-un vas de lut spart, apoi este pictată o cruce deasupra ușii încăperii și pe piciorul copilului. Puțin din această doctorie este pusă în gura copilului sau într-o amuletă pe care o va purta. Aceasta servește ca antidot împotriva oricărui blestem pus asupra copilului, simbolul crucii reprezentând protecție în toate cele patru direcții.

Abdulai a pictat şi el acest simbol în formă de cruce pe fiecare dintre cei patru pereți ai camerei lui, pentru a fi protejată de distrugere în timpul furtunilor puternice care au loc în mod obișnuit în sezonul ploios. De fapt, acest simbol al protecției poate fi zugrăvit oriunde. În aceste comunități predominant agrare, nangbantotim poate fi văzut pe pietre aşezate în mijlocul fermelor agricole ale oamenilor.

Abdulai e mândru că dețină ierburile nangbantotim și îşi doreşte ca fiii lui să le moștenească într-o zi. El crede că simplul fapt că întreaga comunitate ştie că le are este o descurajare pentru cei care i-ar dori răul.

NE RUGĂM
Dumnezeu să binecuvânteze familiile Dagomba, pentru a avea parte de recolte bune și servicii medicale și educaționale de calitate în numeroasele comunități rurale.

Să ne rugăm ca tot mai mulți dintre cei aproximativ 1,2 milioane de musulmani Dagomba să descopere puterea crucii lui Isus.

Să ne rugăm ca numărul restrâns de credincioși Dagomba să fie o lumină în comunitățile lor prin faptul că își pun încrederea numai în crucea lui Hristos pentru protecția lor.

 

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.