A apărut Indexul Mondial de Persecuție pentru anul 2020!

Ce este Indexul Mondial de Persecuţie? Este un raport anual asupra persecuţiei globale împotriva creştinilor, ce conţine lista a 50 de ţări unde creştinii sunt cel mai aspru persecutaţi pentru credinţa lor. Publicat la începutul fiecărui an, lista se bazează pe date şi rapoarte de la lucrătorii Open Doors din câmpul de misiune, precum şi pe munca unor experţi care analizează şi cuantifică activitatea de persecuţie la nivel global. Ţările sunt clasificate după severitatea persecuţiei creştinilor, calculată pe baza analizei nivelului violențelor la care ei sunt supuşi, la care se adăugă presiunea experimentată în 5 domenii. Metodologia privind această clasificare poate fi consultată vizitând secțiunea legata de metodologie de pe site-ul Open Doors.

  1. În cea mai populată ţară din lume, China (nr. 23 în Index),  creştinii a căror număr este estimat la 97 de milioane, trăiesc în statul omniprezent iar persecuţia împotriva lor este influenţată puternic de tehnologie. Un raport recent citat de reţeaua americană CNBC, estimează numărul camerelor de supraveghere instalate pe domeniul public în China la 415 milioane, număr care probabil, va creşte în ultimii ani. China a dezvoltat pe larg şi tehnologia de recunoaştere facială şi a înscris în lege obligaţia cetățenilor de a efectua o scanare a feţei atunci când achiziţionează un nou telefon. Evoluţia tehnologiei înseamnă că autorităţile pot urmări indivizii la o scară fără precedent. China implementează la nivelul întregii ţări şi un Sistem de Credit Social (SCS) prin care autorităţile vor să recompenseze cetăţenii „buni” şi să-i pedepsească pe cei „răi”. Există deja o comunitate care a decis să pedepsească pe toţi cei care „răspândesc în mod ilegal creştinismul.” Este uşor de anticipat cum tehnologiile de supraveghere în combinaţie cu SCS-ul va face viaţa multora, pe care guvernul chinez îi va considera insuficient de „chinezi” – inclusiv creştinii, foarte dificilă. Şi în India (locul 10), guvernul are în plan introducerea unui sistem de recunoaştere facială. În această țară, au existat cel puţin 447 de incidente verificate cu violenţe împotriva creştinilor în perioada de monitorizare pentru întocmirea Indexului de Persecuţie pentru 2020. Există temeri că un nivel sporit de supraveghere nu va face altceva decât să intensifice atacurile împotriva creştinilor
  2. Există o creştere a violențelor în partea sub-Sahariană a Africii, care este în continuu ameninţată de către grupările islamice extremiste. În mod specific, în ţările unde controlul exercitat de autorităţi este slab sau inexistent, vidul de putere este umplut de grupările extremiste care ucid, răpesc şi seamănă haos, fără a putea fi oprite. În Burkina Faso, de exemplu, (locul 28 în Index, în creştere de la locul 33 în anul precedent) ţara era cunoscută în trecut pentru toleranța ei religioasă, însă treptat s-a transformat într-o regiune unde creştinii se zbat pentru supravieţuire. Zeci de preoţi catolici au fost ucişi, pastori protestanţi şi familiile lor au fost ucişi sau răpiţi de către militanţi islamici violenţi. În Mali (locul 29), preşedintele a declarat la sfârşitul lui 2018 ca ţara este sub asediu din partea jihadistilor islamişti. Republica Centr-Africană (locul 25) se află într-o continuă tulburare, parţial datorită rebelilor militanţi islamici, a căror ţinte pentru activitatea violentă sunt adesea creştinii. Şi Camerunul (locul 48) se confruntă cu violențe în partea de nord – care rămâne un bastion al organizaţiei teroriste Boko-Haram. Această organizaţie are o prezericăenţă puternică şi în Nigeria (locul 12). Tot în Nigeria, creştinii au de suferit şi din partea crescătorilor de vite militanţi Fulani, care execută dese atacuri în zona de nord şi în centura de mijloc a Nigeriei. O activitate violentă în creştere o are şi Statul Islamic al Africii de Vest (ISWAP), care s-a angajat să ucidă creştini în nordul Nigeriei.
  3. Islamul militant răspândeşte frică şi violență şi în Asia de Sud şi de Sud-Est. Influenţa islamului radical s-a împrăştiat nu doar în Africa sub-Sahariană, dar şi în diverse locuri neaşteptate unde a comis atrocităţi. În Sri Lanka (locul 30, în creştere de pe locul 46) 250 de persoane au fost ucise şi peste 500 rănite în mai multe atacuri cu bombă asupra unor biserici catolice, protestante şi câteva hoteluri în Duminca Paştelui.
  4. Creştinismul este pe punctul de dispariție în Irak şi Siria. După aproape nouă ani de război civil în Siria (locul 11) şi ani de conflict din Irak (locul 15) comunităţile creştine sunt decimate. În Irak, mai există 202.000 creştini, cifră în scădere de la 1,5 milioane în 2003 – o reducere de 87% într-o singură generaţie. Unii creştini s-au întors şi s-au apucat să-şi reconstruiască casele, însă reîntoarcerea lor este dificilă datorită problemelor de securitate, educaţie, servicii de sănătate şi dificultăţilor în găsirea unui loc de muncă. În Siria lucrurile sunt la fel de dezolante. Cu o populaţie creştină de 2.2 milioane de creştini, înainte de declanşarea conflictului din această ţară, se estimează că mai sunt acum în jur de 744.000. În zonele controlate de guvern, viaţa oamenilor este relativ normală, însă există multe lipsuri pentru necesităţile de bază, de asemenea serviciile de sănătate sunt deficitare şi există puţine locuri de muncă. Creştinii sirieni sunt dispersaţi în interiorul ţării, însă mulţi dintre ei s-au refugiat în afara ţării. În plus, atacurile Turciei din toamna trecută în nord-estul Siriei au afectat peste 40.000 de creştini, în principal în zona populată de kurzi.
  5. În Pakistan (locul 5) grupările radicale extremiste au mână liberă din partea guvernului. Datorită influenţei acestor grupuri, sunt puține speranțe că infama lege a blasfemiei va fi abrogată prea curând. Peste 20 de creştini sunt în închisoare, fie în urma unei condamnări sau aşteptând una, ca urmare a acuzaţiilor de blasfemie.

Redăm mai jos și cuvântul înainte din partea lui David Curry, Director General al Open Doors la ediția din anul acesta:

Când am vizitat recent Bejingul, am descoperit că sunt în mod constant supravegheat de atotprezentele camere de filmat cu circuit închis. Am o oarecare suspiciune că și în camera de hotel unde am stat erau microfoane. Aceasta este realitatea cu care creştinii din China se confruntă permanent: autorităţi care îi înregistrează şi îi supreveghează pentru a se asigura că activitatea lor nu scapă controlului și limitărilor impuse. Totul este făcut pentru a împiedica credinţa în Isus să intre în confict cu ieologia de stat. Acesta este unul din tipurile de persecuţie pe care o urmărim în Indexul Mondial de Persecuţie.

Ne aţintim privirile şi asupra violențelor brutale, cum au fost bombele din duminica Paştelui din Sri Lanka sau creşterea în intensitate a atacurilor violente din Burkina Faso. Presiunile şi violențele au doar un singur scop: să distrugă biserica lui Hristos. Însă Biblia ne spune că Porţile Iadului nu vor putea birui Biserica lui Dumnezeu. Însă vor încerca. Despre asta vorbim în Indexul de Persecuţie. Este despre cum Diavolul şi forţele lui încearcă să distrugă familia lui Dumnezeu, însă credincioşii din toată lumea i se împotrivesc într-o singură voce: NU.

În Indexul de Persecuţie vei găsi cifre şi date în spatele cărora sunt creştini adevăraţi, ca mine şi ca tine, care îl reprezintă pe Dumnezeu – şi care suferă pentru El. Însă aceşti oameni nu ne sunt străini, ei sunt familia noastră. Şi noi avem ocazia de a fi alături de ei. Prin Hristos, noi şi fiecare creştin care trăiesc în una din cele 50 de țări din Index suntem o singură biserică şi o singură familie.”

Varianta în limba engleză a Indexului Mondial de Persecuție pentru anul 2020 poate fi descărcată de AICI!.

Un comentariu
  1. Blaga Beniamin 24 ianuarie 2020 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.