Pakistan: 40 de creștini eliberați după 5 ani de închisoare, fiind acuzați de „terorism”

Patruzeci de creștini pakistanezi, care au fost judecați pentru uciderea a doi bărbați în timpul atacurilor sinucigașe asupra a două biserici din Youhanabad – o zonă majoritar creștină din Lahore – au fost eliberați de către curtea Anti-Terorism din Lahore.

Alți doi creștini, arestați împreună cu aceștia, au murit așteptând eliberarea, cel mai probabil din cauza lipsei accesului la tratament medical.

Cele două atentate sinucigașe din 15 martie 2015, în care au fost ucise 17 persoane și rănite alte 80, au fost revendicate de grupul de talibani, Jamaat-ul-Ahrar. Numărul morților ar fi fost mult mai mare, dacă oamenii de ordine, voluntari din biserica în care s-a produs atentatul, nu ar fi fost la datorie în acea zi și dacă aceștia nu ar fi acționat rapid, apărându-i pe cei prezenți la slujbă.

În forfota izbucnită în urmă exploziilor, au fost uciși doi bărbați musulmani, care se crede că au fost implicați în atacuri. Până la urmă, 42 de creștini au fost judecați pentru ucidere din culpă, doi au murit în închisoare înainte de 2018. Ceilalți 40 au așteptat că apelul lor să fie audiat de Înalta Curte din Lahore. Între timp, grupul a ajuns la o înțelegere financiară cu familiile celor doi bărbați, care, în conformitate cu legea pakistaneză sunt pentru achitarea lor.

Curtea Antiteroristă a anunțat verdictul pe 29 ianuarie, achitându-i pe toți, inclusiv pe cei care au murit, după înregistrarea declarațiilor familiilor victimelor, care au spus instanței că au ajuns la un acord cu suspecții și nu vor avea obiecții asupra achitării lor.

Un localnic a reacționat: „Creștinii din Pakistan sunt acum mulțumitori, dar nu putem să ascundem realitatea brutală.” Călătoria spre vindecarea fizică, emoțională și spirituală este una lungă. Rugați-vă ca Dumnezeu să trimită oameni potriviți să le fie alături.

Ce s-a întâmplat?

În 2015, imediat după atacurile care au avut loc, creștinii din Youhanabad fuseseră supărați, deoarece, în 2014, Curtea Supremă a Pakistanului a ordonat crearea unei forțe speciale de poliție menită să protejeze lăcășurile de cult minoritare – dar aceasta a fost anulată ulterior. Ministrul Drepturilor Omului și al Afacerilor Minoritare din Punjab, Khalil Tahir Sandhu, a declarat: „nu este nevoie să înființăm o astfel de forță în acest scop, deoarece protecția lăcășurilor de cult a fost destul de satisfăcătoare până acum și a avut parte de o securitate rezonabilă”.

Napoleon Qayyum, care locuia la 100 de metri de una dintre bisericile bombardate, a declarat că poliția nu oferă securitate bisericii: „Secția de poliție locală a fost solicitată să ofere protecție, dar nu a fost pusă în aplicare o astfel de măsură.“

O călugăriță catolică, sora Arsene, care a ajuns la biserică la 30 de minute după ce a clădirea fost bombardată, a încercat să explice pentru BBC, de ce furia ulterioară a scăpat de sub control. „Suntem tratați că fiind cetățeni ‘la mâna a doua’. Am dori ca guvernul să le ofere creștinilor locuri și drepturi egale.”

La vremea respectivă, au existat rapoarte conflictuale despre cei doi bărbați uciși de gloata speriată. Unele rapoarte au spus că cei doi purtau arme; alții au spus că le-au și folosit.

Cu toate acestea, atacatorii au fost identificați, fiind vorba despre Muhammad Naeem, un tăietor de sticlă din zonă, și Babar Nauman, un cizmar din Sargodha; se părea că nu au avut nicio legătură cu atacurile asupra bisericii.

În mai 2017, a ieșit la iveală că procurorul adjunct al districtului Lahore, Syed Anees Shah, le-ar fi spus celor 40 de creștini că vor fi eliberați dacă se vor converti la islam. Odată cu apariția în media a acestei declarații, procurorul a fost supendat din funcție și acuzat de prozelitism.

Shah a fost criticat de către Malik Muhammmad Ahmed Khan, pe atunci asistent special al ministrului șef din Punjab, care a declarat că această propunere „nu este doar rușinoasă, ci o crimă acerbă… Cu toții suntem de acord să punem capăt mentalității extremiste și să conducem țara către o societate tolerantă și moderată. Prin urmare, nu putem tolera pe nimeni din echipa guvernamentală cu o astfel de mentalitate.”

În mai 2018, senatorul de atunci, Farhatullah Babar a declarat: „Acum trei ani, un atentat a avut loc la două biserici în Youhanabad, în urmă cărora, mai mulți creștini au murit. Oamenii din zonă au organizat proteste pentru a condamnă moartea concetățenilor lor – e dreptul lor. Acești oameni au fost acuzați de terorism și au fost închiși.”

Această decizie a fost luată de către curtea Anti-Terorism din Lahoreîn aceeași zi în care Asia Bibi, creștina pakistaneză, eliberată după 10 ani de închisoare, dupa ce a fost acuzată de blasfemie, și-a lansat cea de-a două carte: „Finally Free” – scrisă împreună cu jurnalista franceză Anne-Isabelle Tollet (Mai multe detalii despre carte găsiți aici).

SURSA | ChristianityToday

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.