Asia Bibi rupe tăcerea într-o nouă carte intitulată: „În sfârșit liberă”

Asia Bibi împreună cu Anne-Isabelle Tollet

Asia Bibi, o femeie creștină pakistaneză, care a petrecut ani întregi pe lista condamnaților la moarte, fiind acuzată de blasfemie, a publicat o carte despre experiențele ei și despre noua ei viață.

Asia Bibi a lansat un memoriu, intitulat „În sfârșit liberă” (fr. Enfin Libre, engl. Finally Free), scris împreună cu jurnalista Anne-Isabelle Tollet. Memoriul în limba franceză a apărut astăzi la editura „Editions du Rocher”.

Bibi a fost condamnată la moarte de către o intanță pakistaneză în anul 2010 pentru acuzația de blasfemie, dar a fost achitată în 2018. În prezent locuiește în Canada, într-o locație confidențială.

Cazul femeii în vârstă de 47 de ani a polarizat Pakistanul, țara natală a Asiei Bibi, și a fost urmat îndeaproape în întreaga lume. Anularea sentinței de către Curtea Supremă din Pakistan, în octombrie 2018, a dus la proteste violente din partea grupărilor religioase care susțin cu înfocare legile blasfemiei, în timp ce secțiuni mai liberale ale societății au cerut eliberarea ei.

În noua carte, Bibi povestește despre arest, despre condițiile detenției în închisoare și apoi despre eliberarea ei. De asemenea, aduce în discuție provocările adaptării la noua ei viață în Canada.

„Probabil că îmi cunoști deja povestea din mass-media. Poate ai încercat să te pui în locul meu și să înțelegi suferința mea. Dar ești departe de a putea simți viața mea zilnică din închisoare. Și de aceea, în această carte voi explica prin ce am trecut”, a scris Asia Bibi în materialele publicitare ale cărții.

Într-un extras din cartea sa, lansat de editură, Bibi scrie:

„Nu mi-am imaginat vreodată în aproape 50 de ani de viață, că voi deveni un simbol global al luptei împotriva extremistului religios. Cum? Eu, care nu sunt decât o simplă muncitoare agricolă, analfabetă? Din mica mea celulă în care am fost închisă, m-am întrebat de multe ori de ce mă aflu eu în vizorul Pakistanului.”

Și agenția de știri AFP a publicat un extras din carte în care Asia Bibi descrie condițiile de detenție, în care gâtul ei era „înfășurat într-un guler de fier pe care paznicul îl putea strânge cu o piuliță uriașă”. Foarte puțini dintre ceilalți prizonieri i-au arătat simpatie:

„M-a speriat strigătul unei femei: ‘La moarte!’ Celelalte femei i s-au alăturat și ele: ‘La spânzurătoare!’, ‘La spânzurătoare!’.”

Cartea a fost publicată de Éditions du Rocher în limba franceză, iar mai târziu anul acesta urmează să apară și versiunea în engleză.

Asia Bibi a colaborat pentru această carte cu jurnalista Anne-Isabelle Tollet, care a lucrat mulți ani în Pakistan. Jurnalista a susținut cazul Asiei Bibi de mult timp și a publicat două cărți pe această temă.

Pentru ce a fost acuzată Asia Bibi?

Asia Bibi a ajuns în instanța de judecată după o dispută pe care a avut-o cu un grup de femei în iunie 2009. Ea băuse din aceeași găleată cu apă, din care trebuiau să bea și celelalte femei cu care lucra la recoltarea fructelor. Acest lucru le-a jignit pe femeile musulmane conservatoare din grup, care considerau, că Asia Bibi a contaminat apa, pentru că este creștină.

Procurorii au susținut apoi, de mai multe ori, că Asia Bibi a făcut comentarii jignitoare la adresa profetului Mohamed. Ulterior, Asia Bibi a fost bătută în propria casă de niște atacatori, care susțineau că ea a recunoscut că a blasfemiat. După ce a avut loc o anchetă a poliției, Bibi fost arestată.

După ce a fost achitată, Curtea Supremă a declarat că, cazul s-a bazat pe dovezi neîncrezătoare, și că Asia Bibi a trebuit să mărturisească în fața unei mulțimi care amenința să o ucidă.

Sursa: BBC

 

 

 

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.