Columbia: Curtea Constituțională a decis împotriva legalizării avortului în primele 16 săptămâni de sarcină

Activiști pro-viață demonstreazând împotriva legalizării avortului în fața Curții Constituționale columbiene. Bogota, Columbia. [Imagine: Luisa Gonzalez / Reuters]

Curtea Constituțională din Columbia a anunțat luni verdictul în privința avortului în primele 16 săptămâni de sarcină. Decizia Curții este împotriva legalizării avortului, iar procedura va fi în continuare permisă numai în trei cazuri specifice.

Această decizie a ruinat speranțele celor care așteptau să vadă legalizarea avortului în Columbia. Statul andin face parte dintr-o regiune, care este renumită pentru faptul că menține unele dintre cele mai stricte legi privind drepturile reproductive din lume.

Instanța a respins un caz, care ar fi dorit să readucă interdicția totală a avortului indiferent de circumstanțe, dar a mai declarat, că nu va legaliza avortul în primele patru luni de sarcină.

Ca și până acum, avortul va fi permis numai dacă viața mamei este în pericol, dacă fătul suferă de vreo malformație sau dacă sarcina este rezultatul unui viol. Aceste excepții sunt în vigoare din 2006.

Organizațiile pentru drepturile omului și grupările pentru drepturile femeilor protestează împotriva deciziei luate. Președintele conservator al Columbiei, Ivan Duque, a declarat că este mulțumit de decizia instanței, spunând că este o decizie foarte importantă pentru țara sa.

Majoritatea țărilor din America Latină și din Caraibe aplică restricții similare în privința avortului, ca cele din Columbia. Șase state din regiune interzic avortul indiferent de circumstanțe.

Duminică, președintele argentinian, Alberto Fernandez, a declarat că și Argentina, o altă țară din America Latină, va începe o campanie pentru legalizarea avortului în următoarele 10 zile.

Conform Deutsche Welle, în săptămânile dinaintea verdictului, societatea columbiană s-a angajat într-o dezbatere aprigă asupra drepturilor legate de avort. Atât organizațiile care luptă pentru, cât și cele împotriva legalizării avortului, au organizat demonstrații și proteste. Sondajele au arătat, că majoritatea columbienilor – care fac parte dintr-o națiune majoritar catolică – sunt împotriva extinderii drepturilor în privința avortului.

Sursa: Reuters

Un comentariu
  1. Rodica Sch. 3 martie 2020 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.