Chemarea Siberiei – Ziua #15: Cultura și educația are un rol semnificativ în viața buriaților

5 martie 2020
Ulan-Ude
21 de Zile de Rugăciune pentru Buriați

ULAN-UDE, BURYATIA, RUSSIA – FEBRUARY 24, 2020: People take part in a celebration of 2020 Sagaalgan, the White Month, in Sovetov Square. Sagaalgan is the Buryat New Year’s Day according to the Lunisolar calendar and is associated with the arrival of spring. Andrei Ogorodnik/TASS (Photo by Andrei OgorodnikTASS via Getty Images)

Buriații, în general, sunt educați și cultivați (dintre toate etniile din Rusia, au cel mai mare procent de absolvenți de studii superioare, cam o treime dintre ei terminând o facultate). În Ulan-Ude există 5 universități și 5 teatre, precum și o Filarmonie. Între Buriați sunt mulți muzicieni, cântăreți, artiști și dansatori talentați. „Teatrul Baikal” este cel mai cunoscut ansamblu artistic din Buriatia, cântecele și dansurile lor tradiționale fiind foarte apreciate în toată Rusia, dar și în străinătate, unde au avut numeroase turnee. Orchestra lor folosește multe instrumente tradiționale mongolo-buryate, cum ar fi morin khur, cianza și yataga. Muzica, cântecele și dansurile buriate reflectă frumusețea și bogăția culturii lor.

Printre artiștii Teatrului Baikal și ai Teatrului Buriat de Dramă sunt și câțiva creștini – „lumină și sare” printre colegii lor.

MOTIVE DE RUGĂCIUNE:
Rugați-vă ca Buriații să trăiască în integritate, să cânte și să strige de bucurie înaintea Domnului, să-L laude prin cântări noi, înălțându-L cu vocile și cu instrumentele lor tradiționale.
Rugați-vă ca artiștii și muzicienii buriați să știe că „cuvântul Domnului este drept și că toate lucrările Lui mărturisesc despre credincioșia Lui, că EL iubește dreptatea și neprihănirea”.
Rugați-vă ca Buriatia și tot pământul să fie pline de îndurarea Domnului. (Conform Psalmului 33: 1-5)
Rugați-vă pentru creștinii puși într-o poziție de autoritate sau influență – profesori, doctori, un director de muzeu, artiștii și muzicienii credincioși, etc. – să trăiască ca sare și lumină printre cei care-i înconjoară.

În Harul Lui,

Marius Giura

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.