CEDO refuză să audieze cazurile moașelor pro-viață

Două moașe suedeze care se opun să facă avorturi din motive de conștiință, au fost înştiinţate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ca aceasta nu va accepta să audieze cazul lor.

Ellinor Grimmark și Linda Steen au fost refuzate să fie angajate de către sistemul medical din Suedia, după ce au spus că nu sunt de acord să participe la realizarea de avorturi.

Ele au înaintat cazul lor la CEDO, după ce au pierdut toate apelurile legale în instanțele suedeze, dar joia trecută CEDO a declarat că cererea lor este inadmisibilă.

Robert Clarke, director adjunct al ADF International, a declarat că este „foarte dezamăgit” de decizia instanței.

„O hotărâre favorabilă din partea instanței ar fi fost un pas important în protejarea dreptului la libera conștiință,” a spus el.

„Profesioniștii din domeniul medicinei ar trebui să poată profesa fără să fie obligați să aleagă între a-şi respecta convingerile lor profunde și a-şi urma cariera.”

„Deși libertatea de conștiință este protejată ca un drept fundamental în aproape toate celelalte țări europene, decizia de astăzi marchează o oportunitate ratată de a menține această protecție importantă în Suedia.”

„În scurta să decizie scrisă, instanța a fost de acord că Suedia a interferat cu drepturile acestor moașe. Cu toate acestea, prin refuzul de a prelua cauza, instanța europeană oferă un semnal puternic că se îndepărtează de la scopul său principal, acela de a proteja libertățile fundamentale.”

Grimmark lucrează acum ca şi moașă în Norvegia, unde libertatea de conștiință este protejată. Ea și-a exprimat anterior frustrarea față de regimul juridic existent în Suedia.

„Am ales să devin moașă pentru că am vrut să ajut la naşterea de vieţi în această lume”, a spus ea.

„Nu pot înțelege de ce guvernul suedez refuză să-mi accepte convingerile interioare. Acum lucrez în Norvegia, unde conștiința mea este respectată, dar nimeni nu poate explica de ce Suedia nu poate face același lucru.”

Paul Coleman, directorul executiv al ADF International, a declarat că nimeni nu ar trebui să fie forțat să aleagă între conștiința sa și locul de muncă, aceasta fiind o protecţie acordată de dreptul internaţional.

„În loc să forțeze moașele și alți profesioniști ai domeniului medical să-şi abandoneze profesia lor, Suedia ar trebui să caute să le protejeze convingerile morale.”

Sursa: Christian Today

1 comentariu

  1. DOGAR DANIEL 18 martie 2020

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.