O săptămână fără pastorul Ioan Șerban

După 64 de ani de alergare în câmpul Evangheliei, dintre care 44 în rolul de cel mai bun soț, 40 în rolul de cel mai bun tată, 27 în rolul de pastor și 20 în rolul de învățător, fratele Ioan Șerban a plecat la odihna binemeritată. La o săptămână fără el, pentru mângâierea tuturor celor care l-au cunoscut și pentru încurajarea celor care nu i-au cunoscut dedicarea, vrem să vă împărtășim frânturi din viața lui plină de roade pentru Împărăția Evangheliei.

S-a născut la 27 aprilie 1955, în localitatea Pilu, județul Arad, într-o familie de creștini evanghelici penticostali. Mărturia creștină moștenită de la părinți a cultivat-o și în viața copiilor lui, drept mărturie fiind gândurile lor de admirație pentru tata.

„Tatăl meu a fost un exemplu pentru mine în toate domeniile vieții: ca tată, ca soț, ca bunic, ca profesor, ca slujitor al Domnului, ca slujitor al celor din jur, ca OM! Acum că a plecat dintre noi știu că nu poate fi înlocuit niciodată, dar sunt convinsă că tot ceea ce sunt și probabil ceea ce voi fi în viitor este influența acestui OM MARE de care sunt atât de mândră să îl numesc tatăl meu. El e în cer acum și pot să spun doar: la revedere tati! Îmi vei lipsi foarte mult…”, a declarat pentru  ȘtiriCreștine.ro, Adina Șerban Țoncu.

STUDII și Activitatea didactică:

A fost licențiat în Teologie Penticostală Pastorală și Didactică, la Institutul Teologic Penticostal, cu licența acreditată de Facultatea de Teologie Baptistă, Universitatea din București (1999). De asemenea, masterand în Managementul educaţional, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, 2005

Activitatea didactică:

A fost angajat începând cu data de 1 septembrie 2000 la Liceul Teologic Penticostal. A fost profesor de discipline teologice. A fost diriginte la clasa a XI-a A cu profilul de Teologie Penticostală, dar până la această etapă a debutat încă din 1996 și a urcat cu credincioșie treaptă, cu treaptă.

1996-1998 – profesor de teologie suplinitor, debutant, la Liceul Teologic Penticostal Arad
1999-2004 – profesor de teologie suplinitor, calificat, debutant, la Liceul Teologic Penticostal Arad
2004-2005 – profesor de teologie suplinitor, calificat, grad definitivat la Liceul Teologic Penticostal Arad
2006-2008 – profesor de teologie, titular, calificat, grad definitivat, la Liceul Teologic Penticostal Arad
21 ianuarie 2013 susține gradul I în învățământ.

„Pastorul Șerban Ioan, a fost profesor de discipline teologice, părinte, pastor în cadrul Liceului Teologic Penticostal Arad! Deși folosim timpul trecut pentru a descrie slujirea din lumea aceasta pe care a încheiat-o plecând în glorie, fratele Ioan Șerban este și va fi veșnic în prezența Domnului pe care L-a iubit! Noi, colegii și elevii școlii îi păstrăm vie amintirea! A fost un PROFESOR implicat, prezent la concursuri, olimpiade, conferințe, tabere, misiuni și multe altele! Era plăcut în discuții, iscusit în formulări, un mare făcător de pace! Îl știm în activitatea școlară și ca PĂRINTE: Adina, Grațian și Alex au urmat cursurile școlii noastre! Tatăl lor i-a îndrumat ca elevi să facă cinste școlii și au făcut-o! A fost și un PASTOR cu o slujire în cadrul școlii de peste două decenii! Nu a fost problemă spirituală care să nu fi ajuns spre soluționare și la fratele pastor Șerban! Și s-a ocupat de toate cu destoinicie! Acum a plecat să se odihnească de toate ostenelile slujirii lui! NE VOM REVEDEA ÎN VEȘNICIE!”, ne-a împărtășit directorul Liceului Penticostal Arad, profesorul, Șoimu Beniamin Gabriel.

Activitatea pastorală:

Și slujirea pastorală a început în calitate de învățător la școala duminicală în Biserica „Betania” din Arad, biserica în care a crescut. A urmat o nouă etapă în rolul de dirijor de orchestră și lider de tineret în aceeași biserică. Este ordinat ca pastor pe 12 septembrie 1993 la Biserica mamă „Betania” din Arad, dar următorii 27 de ani și i-a dedicat trup și suflet Bisericii Penticostale „Izvorul Vieții” din Aradul Nou, paralel coordonând Bisericile penticostale din localităţile: Zăbrani, Felnac, Ususău, Dorgoş, Pilu şi Vărşand, din Judeţul Arad. Slujirea pastorală și predarea tot timpul au făcut parte egală din viața lui. A predat discipline teologice precum Vechiul Testament, Homiletică și Hermeneutică la Facultatea de Teologie Penticostală „Betania” Arad și discipline teologice la Liceul Teologic Penticostal Arad. A fost dirigintele a patru generații de liceeni și a pus sufletul lui de tată în fiecare elev care a trecut prin școala vieții lui.

„Cine a fost pastorul Ioan Șerban? A fost exact ceea ce am pierdut noi. Am pierdut un păstor prietenos. Am pierdut un profesor bun. Am pierdut un predicator echipat, un teolog cu toate subiectele permanent la el. Am pierdut un om care nu putea să stea mult încruntat, dar putea să zâmbească oricând. Am pierdut un coleg, de care, nu mi-aduc aminte să fi spus vreodată: „Nu, nu se poate”. Am pierdut un prieten al elevilor creștini de Liceu. Am pierdut un om de radio creștin. Am pierdut un coleg mai mare de slujbă, de la care, în tinerețe, toți am tras cu ochiul. Un alergător. A făcut extraordinar de mult. Greu de ținut evidența la tot. Chiar e greu.

Am pierdut primul creștin evanghelic, răpus de COVID -19 în România. Plecarea lui, ne-a îngenuncheat pe toți în casele noastre. Dumnezeu l-a primit însă cu onorurile cuvenite în cer. Este o cinste să-mi fie dat să vă scriu despre un asemenea om”, ne-a declarat pastorul Nelu Popelea.

Proiectele Vieții

După familie, cel mai important proiect al vieții lui, a făcut un loc mare în inima lui pentru promovarea misiunii externe în județul Arad. Începând cu 2016, cu sprijinul Agenția Penticostală pentru Misiune Externă (APME) a organizat Tabăra Misionară „Până la marginile pământului”. Prima ediție s-a desfășurat la Galșa, iar apoi anual în alte locații de tabără din zona Aradului.

Acestea sunt doar sumarul alergării pastorului, învățătorului, tatălui, soțului, bunicului Ioan Șerban. A plecat la odihna veșnică, lăsând în urmă soția Ecaterina și copii: Adina cu soțul Petre Țoncu și copiii Mathias și Marc, Grațian cu soția Roxana și băiatul lor Jason, Alex-Emanuel, cu soția Sorina.

Ioan Șerban a lăsat în urme pe care oricine ar dori să calce, dar nu toți avem atâta curaj. Lăsăm aceste frânturi din CV-ul vieții lui, ca să îi urmați exemplul și să fiți încurajați să trăiți la fel.

Vă chemăm să nu uitați să vă rugați pentru familia Șerban și membrii bisericilor care le-a păstorit, care au rămas fără pastorul și tatăl lor spiritual. Rănile încă dor, iar durerea despărțirii este prea apăsătoare pentru cei care l-au cunoscut îndeaproape.

 

2 Comentarii
  1. Ilie U. Tomuta 31 martie 2020 Reply
  2. Ana, Onte Nagy 6 aprilie 2020 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.