Israel: Marea Galileii atinge cel mai înalt nivel după ani de secetă

Marea Galileii, cunoscută și sub numele de Lacul Tiberias, este cel mai mare rezervor de apă dulce din Israel și cel mai jos de pe pământ (altitudinea sa variază între -209 și -215 m), al doilea ca mărime după Marea Moartă, care este de fapt un lac sărat. După decenii de secetă, acesta a crescut la un nivel record iar experții chiar cred că s-ar putea revărsa.

Experții de mediu măsoară nivelul apei în fiecare zi. În prezent se află la 208,96 metri sub nivelul mării, la doar 16 centimetri de „linia roșie superioară”, linia roșie indicând nivelul la care lacul s-ar putea revărsa.

De mulți ani, nivelul apei a tot scăzut dar acest lucru a fost inversat odată cu ploile abundente din iarnă, care au continuat până în primăvară.

Purtătorul de cuvânt al Autorității pentru Apă, Uri Schor, a declarat pentru „The Times of Israel” că țara se confruntă de obicei cu secetă.

„În medie am avut ploi din ce în ce mai puține în ultimii ani, iar până anul trecut au fost cinci ani de secetă severă, în principal în nord și în zona în care este situat lacul Tiberias.”

Odată cu ninsorile din înălțimile Golanului (până în 1967 cunoscut de mulți non-arabi ca Platoul sirian), fenomenul se va intensifica. Autoritățile au în vedere deschiderea barajului, o deschidere care ar „aduce beneficii Iordaniei” și „va ridica nivelul Mării Moarte”, potrivit lui Steve Brenner, de la Universitatea din Bar-Ilan.

Lacul Tiberias, sau Marea Tiberiadei, este un „atu strategic pentru apă” în Israel, chiar dacă desalinizarea este acum un contribuitor major la aprovizionarea cu apă dulce a țării.

„Chiar dacă ne bazăm tot mai mult pe desalinizare, Marea Tiberiadei rămâne un atu strategic pentru apă. Să ai apă acolo și să o administrezi este la fel de important că acum 10 sau 20 de ani. Avem cinci mari instalații de desalinizare dar dacă doar una dintre ele ar fi închisă din cauza unei probleme, a terorismului sau a vandalismului, acest lucru ar avea un impact semnificativ asupra aprovizionării și ar fi important să revină la Marea Tiberiadei.”

SURSA | InfoChretienne

Un comentariu
  1. Rodica Sch. 8 mai 2020 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.