30 de zile 2020 | Ziua #25: Creştinii din Kârgâzstan

DESCĂRCAȚI întregul ghid în format PDF AICI!

În timp ce vizitam un prieten dintr-un sat kârgâz, ne-am aşezat la masă pentru a savura o ceaşcă de ceai. Dar Azim, prietenul nostru, a refuzat zicând: „Nu pot! Eu ţin post.”

Desigur, toţi bunii musulmani postesc în timpul Ramadanului. Este unul dintre cele mai importante ritualuri din credinţa lor. Dar Azim? El este creştin. El de ce posteşte?

Ţinutul muntos al Kârgâzstanului este plin de oameni care sunt mândri de tradiţiile lor. Ei se identifică ca fiind kârgâzi mai întâi şi apoi musulmani. După căderea Uniunii Sovietice, oamenii în căutarea identității s-au întors la rădăcinile lor. Aceasta a consolidat islamul, dar a adus la viaţă şi o serie de vechi tradiţii şi obiceiuri de dinainte ca acest popor să fi devenit musulman. Doar câţiva oameni din sat postesc în mod corect şi frecventează moscheea, însă toţi sătenii se strâng unii cu alţii în case pentru a sta la masa de la sfârşitul zilei de post. Pentru ei Ramadanul este o sărbătoare a comunităţii şi identităţii.

Totuşi Azim de ce posteşte? Pentru mulţi ani după ce a devenit creştin, Azim nu a vrut să mai aibă nimic de a face cu musulmanii. Aceştia l-au hărţuit pe el şi familia lui. Însă după ce credinţa lui s-a maturizat şi a devenit mai înţelept, el a înţeles că poate trăi ca şi creştin în propria lui cultură. Şi acest lucru includea şi postul!

Prin urmare, Azim a decis să postească ca şi creştin, urmând exemplul lui Hristos. Însă un alt motiv a fost şi acela de a fi mai aproape de vecinii lui musulmani. El vizitează prieteni din sat, la sfârşitul zilei de post, şi stă cu ei de vorbă despre ce înseamnă să fii un ucenic a lui Hristos.

CUM SĂ NE RUGĂM:

  1. Credincioşii din comunităţile musulmane, unde Evanghelia nu a ajuns, trebuie învăţaţi cum să-şi împărtăşească credinţa cu o comunitate care ştie foarte puţine despre ce înseamnă să fii creştin. Rugaţi-vă pentru credincioşii aflaţi în astfel de comunităţi ca să aibă înţelepciune şi să urmeze călăuzirea Duhului Sfânt.
  2. Fii inspirat să te rogi pentru kârgâzi din Isaia 58.
  3. Rugaţi-vă ca mulţi oameni din Kârgâstan să fie conduşi la Hristos şi să Îl slujească pe Domnul în propria lor cultură.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.