Creştinii dislocaţi din Irak au nevoie de rugăciune

Creştinii din Irak fac un apel la rugăciune pentru familiile creștinilor şi cele ale kurzilor din nordul ţării, puternic afectate de bombardamentele aviaţiei turce.

Aproximativ 80 de familii din districtul Zakho s-au refugiat din zona de graniţă cu Turcia înspre centrul provinciei. 10 biserici s-au închis din cauza bombardamentelor.

Pe 14 iunie Turcia a dat startul unei operaţiuni militare în Nordul Irakului îndreptată împotriva luptătorilor ce fac parte din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care sunt consideraţi a fi o organizaţie teroristă de către multe ţări. La sfârşitul lunii trecute, campania militară a fost extinsă în zona de graniţă a privinciei Dohuk, o regiune din Irak  cu o concentraţie ridicată de creştini.

Districtul Zakho conţine aproape 20 de sate creştine, în care locuiau aproximativ 12.000 de creştini. În primele zile din iulie, două din aceste sate au fost complet evacuate datorită bombardamentelor şi luptelor din teren. Oamenii au fugit spre centrul districtului şi în alte zone considerate mai sigure. Deşi nu s-au raportat victime în rândul creştinilor şi ei, ca şi vecinii lor kurzi, au suferit pierderi economice semnificative datorită faptului că u fost nevoiţi să-şi abandoneze plantaţiile de pomi fructiferi.

Nu este prima dată când creştinii din Irak au trebuit să fugă din cauza atacurilor armate. În vara lui 2014 creştinii s-au refugiat din cauza acţiunilor Statului Islamic. Doar aproximativ 40% din cei care s-au dislocat spre alte regiuni s-au mai întors înapoi în satele lor.

Creştinii se plâng din cauza lipsei de siguranţă datorită activităţii miliţiilor pro-iraniene, care acţionează pentru schimbarea compoziţiei demografice a zonei aflată sub controlul lor – inclusiv înlocuirea creştinilor cu musulmani şiiţi. Acest fapt încurajează o migraţie continuă a creştinilor în afară Irakului.

Motive de rugăciune

  • rugaţi-vă pentru creştinii din nordul Irakului să aibă înţelepciune divină, pace şi călăuzire pentru a putea răspunde tuturor provocărilor cu care se confruntă;
  • rugaţi-vă pentru protecţia creştinilor şi kurzilor care lucuiesc în aceste zone şo pentru o încetare a campaniilor militare turce din Nordul Irakului;
  • rugaţi-vă pentru încetarea cauzelor care duc la emigrarea creştinilor şi pentru o prezenţă continuă a creştinilor în Irak.

Sursa: Middle East Concern

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.