CINCI Psalmi pentru persoanele care luptă cu anxietatea și frica

Anxietatea și depresia sunt două cuvinte care cu disperare aș fi dorit să nu existe în experiența și vocabularul meu personal. Dar, ele sunt. Domnul a îngăduit să trec pe parcursul a mai multor ani în valea umbrei morții și acum când sunt de cealaltă parte, cred că, Dumnezeu mi-a dorit binele. Cred că, El m-a învățat lucruri în vale, pe care eu niciodată nu le-aș fi însușit, fiind pe vârful muntelui. Eu cred că, El a dorit să îmi demonstreze că, într-adevăr, niciodată nu sunt singură, deși am simțit-o de multe ori. Cred că, El a dorit să mă învețe că, sentimentele mele nu echivalează cu adevărul. Dumnezeu a dorit să îmi reveleze parte din caracterul Său pe care eu, de altfel, nu le-aș fi cunoscut niciodată.

Perioada mea de depresie la moment s-a terminat; cu toate acestea, anxietatea se poate strecura, deseori neanunțată, și mă lasă uluită. Uneori frica e atât de groasă, încât știu că, dacă îmi întind mâinile, o pot atinge. Alteori frica și anxietatea mă țin trează noaptea.

Eu știu că nu sunt unica care luptă. Domnul m-a învățat mult în această călătorie și sper că, aceste versete și aceste cuvinte îți vor aminti că și tu, la fel, nu ești singur, nu ești părăsit, și că Domnul Universului te iubește. El tânjește ca tu să te încrezi în El chiar și în acele perioade când nu înțelegi ce se întâmplă în jurul tău sau în tine.

Pentru mine, să mă rog cu Cuvântul Domnului în particular a fost un lucru care mi-a ajutat personal inima mea atât de mult. Uneori în adâncul disperării noi nu simțim că am avea suficiente cuvinte pentru a ne ruga. Dar, în schimb, Domnul ne dă Însuși Cuvântul Lui și îl înălțăm înapoi spre El. Psalmii sunt în mod special de ajutor când nu avem cuvinte să rostim, iar emoțiile noastre ne copleșesc. Ne dorim să fim aproape de Dumnezeu, însă nu știm cum. Cuvintele Lui ne oferă acea apropiere și prezență de Sine. El ni se dăruiește prin darul Cuvântului Său. Cuvântul Său îți poate fi linia vieții, prieten, nu îl trata cu indiferență!

Aici sunt careva dintre versetele mele preferate din Psalmi pentru rugăciune când mă lupt cu anxietatea, frica, și îngrijorarea. Apropiați-vă de Dumnezeu și El se va apropia de voi.

PSALMUL 23

Acest pasaj este atât de bine cunoscut pentru majoritatea oamenilor, dar nu trece cu vederea adevărul profund și confortul pe care ni-l aduce acest Psalm doar pentru că, noi l-am auzit de multe ori mai înainte. Vorbește Domnului cuvintele:

„Doamne, Tu ești Păstorul meu, nu duc lipsă de nimic. Tu mă paști în pășuni verzi și mă duci la ape de odihnă, îmi înviorezi sufletul. Mă povățuiești pe cărări drepte din pricina Numelui Tău. Și chiar dacă umblu prin valea umbrei morții, nu mă tem de niciun rău, căci Tu ești cu mine. Toiagul și nuiaua Ta mă mângâie. Tu îmi întinzi masa în fața potrivnicilor mei, îmi ungi capul cu untdelemn și paharul meu este plin de dă peste el. Da, fericirea și îndurarea mă vor însoți în toate zilele vieții mele și voi locui în Casa Domnului până la sfârșitul zilelor mele. Amin!” Psalmul 23:1-6

PSALMUL 27

Acest Psalm este unul dintre  motto-rile vieții mele. Am luptat mult să fiu pe placul oamenilor ceea ce cred că, duce atât de des la anxietate. Să te întrebi, să te îngrijorezi și să îți fie frică de ceea ce cred alții, sau ce ar putea ei să facă sau să zică despre noi. Nu putem trăi astfel! Trebuie să ne predicăm Evanghelia nouă înșine și să ne amintim că doar Unicul Dumnezeu este lumina și salvarea noastră.

„Doamne, Tu ești lumina mea și salvarea mea, de cine să mă tem? Tu ești sprijinitorul vieții mele, de cine să îmi fie frică? Când înaintează cei răi împotriva mea, ca să-mi mănânce carnea, tocmai ei – prigonitorii și vrăjmașii mei – se clatină și cad. Chiar o oștire de ar tăbărî împotriva mea, inima mea tot nu s-ar teme.” Psalmul 27:1-3

PSALMUL 34

Îmi place să cred despre acest Psalm că este destinat celor cu inima frântă și fricoși. Domnul iubește pe cei cu inima frântă, tu știi. Și noi toți suntem frânți, apropo.

„Eu Te voi binecuvânta în orice vreme, lauda Ta întotdeauna va fi în gura mea. Eu Te-am căutat, Doamne, și mi-ai răspuns: Tu m-ai izbăvit din toate temerile mele. Când ne întoarcem privirile spre Tine, ne luminăm. Îngerul Tău tăbărăşte în jurul celor ce se tem de Tine și-i scapi din primejdie. Ajută-mă să gust și să văd ce bun ești Tu, o, Doamne. Tu spui că voi fi binecuvântat când mă încred în Tine. Cei ce Te caută nu duc lipsă de niciun bine.” Psalmul 34:1-10

PSALMUL 61

Oare nu este încurajator să citim cuvintele lui David, eroul din Biblie, care luptă la fel ca noi? Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care Psalmii sunt locul meu favorit să mă adăpostesc în Cuvântul Domnului când sunt în luptă. În mod special îmi place Psalmul 61 în traducerea New King James datorită cuvântului „copleșit” (traducerea Cornilescu – mâhnit). Am petrecut perioade trăind într-o stare de copleșire. Când mă găsesc în asemenea situație, mă rog cu aceste cuvinte:

„Ascultă, Dumnezeule, strigătele mele; de la capătul pământului strig către Tine. Când sunt cu inima mâhnită, du-mă pe stânca pe care n-o pot ajunge. Căci Tu ești un adăpost pentru mine, un turn tare împotriva vrăjmașului.” Psalmul 61:1-3

PSALMUL 91

Psalmul 91 este un alt pasaj cu atât confort, care ne ajută să înțelegem cât de mult, într-adevăr, ne influențează când rămânem în Hristos. Psalmul 91 ne vorbește că atunci când rămânem sau ne refugiem la adăpostul Celui Preaînalt, putem să ne odihnim la umbra Lui. El ne dă odihnă din îngrijorarea noastră, frica noastră, anxietatea noastră.

„Tu ești locul meu de scăpare și cetățuia mea, Dumnezeul meu în care mă încred!” Psalmul 91:2

Când vine anxietatea, repetă careva dintre aceste versete cu voce tare. Vorbește cu ele lui Dumnezeu. Memorizează Cuvântul Său. Lipește-te de aceste adevăruri. Spune-I lui Dumnezeu: „Mă încred în Tine, mă încred în Tine”. Și când rămânem în Hristos, pacea care întrece orice pricepere începe să ne păzească mintea și inima în Hristos Isus.

„Nu vă îngrijorați de nimic, ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulțumiri. Și pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile și gândurile în Hristos Isus.” Filipeni 4: 6-7

Ai prins adevărul frumos din acest pasaj? Rugăciunea aduce pace. Când suntem tulburați cu privire la orice, suntem instruiți să aducem aceasta în prezența lui Dumnezeu – ba chiar cu mulțumiri! Și atunci? Atunci, pacea lui Dumnezeu, care am putea niciodată să nu o înțelegem, ne va păzi inimile și mințile în Hristos Isus. Rugăciunea aduce pace! Rugăciunea ne dă mai mult din Isus. Și aceasta este ceea ce avem nevoie în ale noastre momente și perioade de anxietate: mai mult din Isus!

Notă: Dacă tu sau careva dintre apropiații tăi luptă cu anxietatea, depresia sau oricare altă boală mintală, te rog, adresează-te după ajutor! Spune cuiva, unui prieten, soțului sau soției, sau doctorului tău. Există ajutor, speranță și vindecare valabilă pentru tine! Nu suferi în singurătate.

Candace Crabtree
Sursa: Crosswalk.com

Nici un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.