Membri ai Congresului SUA cer pedepsirea Finlandei pentru incriminarea discursului creștin ca fiind o „crimă de ură”

Șase reprezentanți republicani ai Congresului american au semnat o scrisoare în care cer luarea de măsuri împotriva Finlandei pentru incriminarea creștinismului prin legile sale privind crimele motivate de ură.

Procurorii din Finlanda au formulat acuzații împotriva unui episcop protestant și a unui membru al parlamentului național pentru că au declarat public ceea ce învață Biblia despre sex și căsătorie.

Episcopul Juhana Pohjola și membra parlamentului Paivi Rasanen riscă amenzi și până la doi ani de închisoare în temeiul legilor „infracțiunilor motivate de ură” care criminalizează libera exprimare și stabilesc guvernul ca arbitru legal al credințelor religioase din Finlanda. Una dintre acuzațiile împotriva lui Rasanen este presupusa crimă pentru postarea unui verset biblic pe Twitter.

„Oamenii liberi nu ar trebui să fie nevoiți să-și încalce și să renunțe la cele mai profunde convingeri pentru a rămâne parte dintr-o societate liberă”, scriu parlamentarii americani ca răspuns la această situație. „Adevărata libertate religioasă protejează atât dreptul unui individ de a avea credințe care sunt nepopulare cu tendințele culturale predominante epocii prezente, cât și dreptul lor de a trăi în mod autentic și de a mărturisi adevărurile în care se încred, fără teamă de intervenția guvernului. Aceste drepturi sunt fundamentale și inalienabile întregii rase umane și sunt esențiale pentru înflorirea atât a sufletului uman, cât și a societății civile.”

Rasanen și Pohjola au fost fiecare interogați ore întregi de oficiali finlandezi pentru că au declarat adevăruri pe care creștinii le-au proclamat de mii de ani. Ei vor fi judecați în ianuarie.

Pohjola este episcopul Diocezei Misiunii Luterane Evanghelice din Finlanda. Presupusa sa crimă motivată de ură este publicarea în 2004 a unei broșuri scrisă de Rasanen despre învățăturile Bibliei despre sex și căsătorie. La ani de zile după publicarea acelei broșuri, Finlanda a adoptat legi care creează privilegii legale pentru cetățenii LGBT, în temeiul cărora cei doi creștini sunt acum acuzați de „incitare la ură împotriva unui grup de oameni”.

Într-un interviu exclusiv pentru The Federalist, Pohjola a spus clar că el și Rasanen nu au incitat niciodată și nu vor incita niciodată la violență împotriva nimănui, deoarece dragostea lui Dumnezeu pentru toți oamenii care le șterge toate păcatele este o altă credință creștină de bază. Cei doi sunt urmăriți penal doar pentru discurs nonviolent, despre care actualul guvern finlandez insistă că este „agitație etnică”, criminalizând astfel creștinismul.

Pohjola a remarcat că interpretarea de către procurori a legilor Finlandei privind crimele motivate de ură îi face pe creștini din națiune cetățeni de clasa a doua, limitându-le capacitatea de a vorbi liber despre chestiunile publice, pe picior de egalitate cu toți ceilalți cetățeni finlandezi. De asemenea, aceste legi îi împiedică pe pastorii și părinții creștini să-și crească propriii copii conform credințelor lor cele mai profunde și importante, un alt drept uman.

„Aceste așa-zise anchete penale ridică întrebări serioase cu privire la amploarea angajamentului Finlandei de a proteja libertatea religioasă pentru cetățenii săi, așa cum prevăd acordul prevăzut prin  participarea sa la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și alte organizații multilaterale”, se mai spune în scrisoarea congresmenilor americani. „În plus, pedepsirea cetățenilor pentru postările făcute pe rețelele de socializare și pentru o broșură care a fost publicată acum 17 ani este un abuz clar de putere guvernamentală. Aceste acțiuni ale guvernului finlandez vor avea, fără îndoială, efectul unui duș rece asupra libertății de exprimare din Finlanda și din Occident.”

Scrisoarea solicită Comisiei SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională (USCIRF) să ia măsuri împotriva Finlandei ca urmare a încălcărilor drepturilor omului în cazurile Pohjola și Rasanen. În mai, zece intelectuali recunoscuți la nivel mondial au trimis o scrisoare comisiei despre acest caz, cerând secretarului Trezoreriei SUA să sancționeze procurorii finlandezi pentru această încălcare a drepturilor universale ale omului.

Sursa: The Federalist

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.