Pastor ucis pentru că a refuzat să demoleze clădirea bisericii

NAIROBI, Kenya – Extremiști musulmani din estul Ugandei au ucis un pastor creștin pe 26 octombrie pe câmpul de pășunat al animalelor sale, pentru vina de a fi refuzat sa demoleze clădirea bisericii unde acesta slujea.

Pastorul Stephen Lugwire din localitatea Bunangwe din zona predominant musulmană din Nangonde, districtul Namutumba, plecase la câmp sale cu fiica sa de 23 de ani, în jurul orei 18:30. La scurt timp după ce a ajuns la destinație, acesta a fost ucis. Avea 58 de ani.

În timp ce pastorul Lugwire își dezlega oile priponite de un trunchi de copac, trei bărbați îmbrăcați în straie islamice au început să strige la el într-o limbă necunoscută, a spus fiica pastorului, Brenda Lugwire. Aceștia fluturau cuțite lungi și obiecte contondente, iar unul a strigat că pastorul Lugwire este un „kafir” sau infidel, care a dăunează religiei lui Allah.

Brenda Lugwire a spus că, pe măsură ce se apropiau, unul dintre ei i-a spus tatălui ei: „V-am spus să demolați biserica care este lângă moscheea noastră, dar nu ați ascultat mesajul nostru. Astăzi vei înfrunta mânia lui Allah.”

Congregația pastorului Lugwire se închina în acea clădire de doi ani.

„Unul dintre atacatori l-a lovit pe tatăl meu cu un băț în cap, iar el a căzut”, a spus Lugwire, adăugând că a văzut pe altul tăindu-l cu un cuțit în timp ce ea a fugit, îngrozită.

Ea a spus familiei ei despre atac, iar aceștia au raportat poliției. Ofițerii, liderii consiliului local și membrii familiei au ajuns la fața locului și au găsit cadavrul cu tăieturi adânci pe gât și piept.

Poliția și cei prezenți au aflat că suspecții s-au dus la casa unei femei musulmane bogate, identificată ca Shamimu, care a fost arestată.

Shamimu a declarat poliției: „Slujitorii lui Allah au intrat în casa mea pentru a scoate hainele pe care le purtau, pentru că erau înmuiate în sânge și au spus că au ucis un necredincios, de aceea Allah îi va răsplăti pentru că au călcat pe urmele profetului lor. În plus, pastorul nu l-a onorat pe Allah refuzând să demoleze biserica care era aproape de moschee, și de a opri activitățile sale de a câștiga ucenici la creștinism.”

Atacatorii au fugit înainte ca poliția să sosească. Poliția continuă să caute agresorii, au spus rudele.

Pastorului Lugwire a lăsat în urmă soția, un fiu și șapte fiice.

Un membru al bisericii, Fred Mukisa Ndyeki, a spus că membrii congregației au raportat crima guvernatorului regiunii, un musulman, și au devenit furioși când acesta nu a luat-o în serios. La două zile după ce membrii bisericii au organizat o înmormântare pe 30 octombrie pentru pastorul Lugwire, ei au distrus moscheea din zonă și proprietățile altor musulmani, agravând și mai mult tensiunile locale, a spus un oficial local.

„Dacă nu ar fi fost intervenția poliției și a liderilor locali, întreg satul ar fi putut arde”, a spus un oficial din zonă.

Această crimă este cea mai recentă dintre multele cazuri de persecuție a creștinilor din Uganda documentate de Morning Star News.

Constituția Ugandei și alte legi prevăd libertatea religioasă, inclusiv dreptul de a proclama credința și de a trece de la o credință la alta. Musulmanii reprezintă aproximativ 12% din populația Ugandei, cu concentrații mari în zonele de est ale țării.

Sursa: Morning Star News

Un comentariu
  1. bragea 20 noiembrie 2021 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.