Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Creștinii din nord-vestul Nigeriei se simt terorizați după primirea unor scrisori de amenințare

Creștinii din nord-vestul Nigeriei trăiesc în teroare după primirea unor scrisori prin care au fost amenințați cu moartea dacă nu își închid bisericile, conform unor surse de la fața locului.

Un purtător de cuvânt al Poliției de Stat din Zamfa a declarat că a fost întărită securitatea în jurul bisericilor și a fost sporită colectarea de informații ca răspuns la scrisorile care avertizează că creștinii vor fi uciși sau răpiți dacă lăcașurile de cult nu sunt închise.

„Există frică și panică aici de când a fost primită scrisoarea”, a declarat Mary Ibrahim, rezidentă din Gussau, capitala statului Zamfara, pentru Morning Star News printr-un mesaj text. „Creștinilor nu le mai este ușor să participe la programele de părtășie și de studiu biblic în biserici.”

Poliția a spus că încearcă să stabilească cine a trimis scrisorile, în timp ce rezidenții din zonă suspectează extremiști islamici printre crescătorii de vite Fulani sau membrii Boko Haram.

Mulți creștini din Zamfara stau departe de adunările bisericii, în timp ce alții se mută din stat, au spus locuitorii.

Mohammed Shehu, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Poliției de Stat Zamfara, a declarat pe 30 noiembrie că poliția a obținut o copie a scrisorii trimise creștinilor și a avertizat liderii bisericii despre amenințarea acesteia.

„Scrisoarea îi avertizează pe creștinii din statul Zamfara să oprească închinarea și să închidă bisericile”, a spus Shehu.

Comisarul de poliție de stat Zamfara, Ayuba Elkanah, a discutat despre amenințare cu jurnaliştii la sediul poliţiei din Gussau.

„Încă trebuie să ne dăm seama de unde a venit scrisoarea, dar având în vedere situația actuală din țară, nu vom trece cu vederea conținutul scrisorii”, a spus Elkanah. „Vom implementa măsuri de securitate adecvată în toate bisericile și chiar în moschei în timpul sesiunilor de rugăciune și al slujbelor.”

Personalul de securitate era programat să fie staționat la slujbele bisericii duminică, a spus el.

Secretarul general al CAN (Asociația Creștinilor din Nigeria), Joseph Bade Daramola, a declarat pe 1 decembrie că scrisorile de amenințare ar putea paraliza și activitățile creștine din alte părți din nord-vestul Nigeriei.

„Comandamentul Poliției de Stat a confirmat că a fost trimisă o scrisoare de amenințare creștinilor din stat prin care le cere să înceteze închinarea și să închidă bisericile sau să riște atacuri violente”, a spus Daramola.

Daramola și alți oficiali CAN au cerut agențiilor de securitate din Nigeria să depună toate eforturile pentru a proteja bisericile din statul Zamfara împotriva teroriștilor, a spus el.

„Acum, când o Înaltă Curte Federală i-a etichetat pe acești criminali drept teroriști, facem apel la poliție, autorități militare și alte agenții de securitate să facă față provocării teroriștilor care au transformat răpirile în cea mai mare afacere comercială din zona geopolitică de nord-vest. Nu avem nicio problemă cu islamul sau musulmanii, ci cu fanaticii dintre ei și finanțatorii lor care au declarat război creștinismului”.

Daramola a cerut guvernului federal să ramburseze răscumpărările plătite pentru eliberarea creștinilor răpiți în ultimii cinci ani.

Nigeria a fost lider la nivel mondial la numărul de creștini răpiți anul trecut, cu 990, conform Topului Mondial al Persecuției întocmit de organizația Open Doors pentru anul 2021. De asemenea, a fost țara cu cei mai mulți creștini uciși pentru credința lor anul trecut (noiembrie 2019-octombrie 2020), la 3.530, față de 1.350 în 2019, potrivit raportului. În ceea ce privește violența generală, Nigeria a fost pe locul doi după Pakistan, urmată de China la numărul de biserici atacate sau închise, 270, conform listei.

În Topul Mondial al Persecuției din acest an a țărilor în care este cel mai dificil să fii creștin, Nigeria a intrat în top 10 pentru prima dată, trecând pe locul 9 de la numărul 12 în anul precedent.

Cu o populație de mai multe milioane localizată în Nigeria și Sahel, etnicii fulanii, predominant musulmani, cuprind sute de clanuri din multe descendențe diferite care nu au opinii extremiste, dar sunt unii fulani care aderă la o ideologie islamistă radicală, conform unui raport întocmit de Grupul Parlamentar Internațional pentru Libertate Religioasă din Marea Britanie (APPG).

„Ei au adoptat o strategie comparabilă cu Boko Haram și ISWAP (Statul Islamic Provincial al Africii de Vest) și demonstrează o intenție clară de a viza creștinii și simboluri puternice ale identității creștine”, se arată în raportul APPG.

Liderii creștini din Nigeria susțin că atacurile crescătorilor de vite fulani asupra comunităților creștine din Centura de Mijloc a Nigeriei sunt inspirate de dorința lor de a prelua cu forța pământurile creștinilor și de a impune islamul, deoarece deșertificarea le-a îngreunat întreținerea turmelor.

Sursa: Christian Headlines

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Nici un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.