Episcop finlandez: Creștinii trebuie să fie gata să plătească prețul pentru credința lor

Reverendul Juhana Pohjola, episcop evanghelic luteran din Finlanda, se va prezenta în fața instanței în luna ianuarie pentru că și-a exprimat în public concepția despre învățătura creștină privind sexualitatea umană.

În aprilie, procurorul general al Finlandei l-a acuzat pe el și pe deputatul creștin-democrat Dr. Päivi Räsänen de „incitare împotriva unui grup de oameni” din cauza publicării în anul 2004 a unei broșuri care descria sexul în afara căsătoriei heterosexuale, inclusiv practica homosexuală, ca fiind un păcat.

Dr. Räsänen a fost acuzată ca autor al broșurii, în timp ce episcopul Pohjola a fost acuzat în calitatea sa de editor.

Dr. Pohjola este episcopul Misiunii Evanghelice Luterane din Finlanda (ELMDF), funcție în care a fost ales anul trecut.

El a fost hirotonit în Biserica Evanghelică Luterană din Finlanda, biserica de stat din Finlanda în anul 1999, dar presiunea tot mai mare din din interiorul acestei instituții împotriva luteranilor credincioși valorilor Scripturii a condus la formarea ELMDF în 2013. În prezent, ELMDF are peste 45 de congregații și locuri de misiune în toată Finlanda.

Christian Today a vorbit cu Dr. Pohjola despre viitorul său proces și despre preocuparea internațională cu privire la libertatea religioasă pe care a provocat-o acuzarea sa.

CT: Ați publicat broșura despre sexualitatea umană în 2004. De ce ați fost acuzat tocmai acum?

JP: Pentru că broșura este încă pe pagina web a bisericii noastre și am refuzat să o șterg de acolo când mi s-a cerut asta la interogatoriul poliției. Așa că vom continua să răspândim învățătura [despre sexualitatea biblică].

CT: Cazul dumneavoastră a provocat îngrijorare profundă în SUA, un grup de experți și mai mulți membri ai Congresului au cerut guvernului american să ia în considerare sancțiuni împotriva Finlandei. Cum apreciați că influențează sprijinul internațional pentru cazul dumneavoastră opinia presei și a publicului larg din Finlanda?

JP: În Finlanda puțini oameni folosesc cuvântul „persecuție” referitor la cazul nostru. Pentru mass-media este imposibil să accepte ca cineva din Finlanda ar putea fi persecutat, deoarece Finlanda este o țară modernă liberă, cunoscută pentru statul său de drept. Sprijinul internațional pe care l-am primit este fie trecut cu vederea de mass-media din Finlanda, fie este văzut ca alarmist.

CT: Ce efect credeți că are și va avea procesul împotriva dumneavoastră asupra libertății religioase în Finlanda?

JP: Decizia în cazul meu este importantă datorită precedentului pe care o să-l stabilească pentru viitoarele cazuri de libertate de exprimare.

Cu toate acestea, sunt mai îngrijorat de semnalul trimis deja decât de rezultatul cazului nostru. Mulți se tem să vorbească public împotriva ideologiei LGBTQ care este dominantă din punct de vedere cultural. Autocenzura este deja evidentă. Acest lucru este în detrimentul libertății de exprimare și a religiei pe termen lung.

CT: S-a raportat pe scară largă că dumneavoastră și dr. Räsänen ați putea risca să mergeți la închisoare. Ce se poate întâmpla dacă veți fi găsit vinovat?

JP: Pedeapsa maximă este de doi ani de închisoare. Cu toate acestea, în cazul nostru este foarte probabil să fim amendați dacă vom fi găsiți vinovați.

CT: Care sunt căile legale disponibile dacă veți fi condamnat după primul proces?

JP: Vom putea face apel împotriva sentinței și, dacă va fi nevoie, vom merge chiar și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

CT: Care este mesajul dumneavoastră pentru creștinii din alte democrații occidentale, unde legislația corectă din punct de vedere politic restricționează din ce în ce mai mult libertatea de exprimare a învățăturii biblice în ceea ce privește normele sociale?

JP: Nu avem de ce să ne temem atunci când ne temem de Dumnezeu mai mult decât de oameni. În adevăr și în dragoste suntem chemați să-L mărturisim pe Domnul Isus  Hristos Isus și să proclamăm public învățătura Scripturii și a Bisericii . Ar trebui să ne rugăm ca apostolii să „continuăm să rostim cuvântul Tău cu toată îndrăzneala!” (Fapte 4:29).

Trebuie să fim gata să plătim indiferent de preț și să fim etichetați de către mass-media drept intoleranți și infractori. Trebuie să ne apărăm drepturile fundamentale și să folosim libertatea de exprimare pe care o avem încă.

Deși simțim presiunea culturală și intimidarea, obiectivul nostru principal ca și creștini nu este să declanșăm războaie culturale, ci să împărtășim harul, viața și speranța pe care le avem în Hristos Isus.

5 Comentarii
  1. Cristian Batulescu 8 decembrie 2021 Reply
  2. Jon 9 decembrie 2021 Reply
  3. Gheorghe Pleșea 10 decembrie 2021 Reply
  4. Eroul Necunoscut 12 decembrie 2021 Reply
  5. Nicu Marcu 13 decembrie 2021 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.