Colorado, SUA: Un proiect de lege privind dreptul la avort a fost adoptat după două zile de dezbateri în Senat

Legea privind egalitatea în materie de sănătate reproductivă, care ar consacra dreptul la avort în legislația din Colorado, a trecut miercuri de legislativul de stat controlat de democrați. Următoarea oprire a proiectului de lege este guvernatorul democrat Jared Polis, care a declarat că va promulga legea.

Susținătorii acestei legi își motivează proiectul, spunând că este important pentru Colorado să protejeze prin lege avortul, deoarece Curtea Supremă a SUA ar putea anula decizia Roe vs. Wade din 1973 în această vară, iar unele state conduse de republicani, cum ar fi Texas, au deja în vigoare interdicții aproape totale ale avortului.

Conform CPR News, în aceeași zi în care legea a fost adoptată, Planned Parenthood din Munții Stâncoși a anunțat că a primit cea mai mare donație individuală din toate timpurile – o donație de 20 de milioane de dolari din partea lui MacKenzie Scott, fosta soție a fondatorului companiei Amazon, Jeff Bezos. Organizația a declarat că banii vor permite servicii de avort persoanelor care călătoresc în Colorado din statele în care procedura a devenit indisponibilă.

Trecerea proiectului de lege prin legislativ s-a desfășurat pe linii complet partizane, fără ca vreun democrat să se opună și fără ca vreun republican să voteze în favoarea sa. De asemenea, a provocat unele dintre cele mai lungi dezbateri din ultimele decenii, cele două camere consacrând peste 40 de ore pentru a se certa pe marginea acestuia.

Republicanii au declarat că măsura este greșită din punct de vedere moral și că ar face din Colorado cel mai „favorabil” stat al națiunii în ceea ce privește avortul. Colorado se numără printre puținele state care nu au nicio restricție cu privire la momentul în care poate fi efectuat un avort în timpul sarcinii.

„Aceasta este o zi neagră pentru statul Colorado și pentru orice persoană care onorează sanctitatea vieții”, a declarat miercuri președintele Partidului Republican din Colorado, Kristi Burton Brown.

„Democrații au ales să petreacă săptămâni întregi din această sesiune promovând un proiect de lege barbar privind avortul, în loc să lupte pentru probleme care ar ajuta cu adevărat familiile din Colorado”, a mai declarat Burton Brown. „Republicanii știu că fiecare copil merită să fie protejat în dragoste și în lege. Nu vom înceta niciodată să apărăm viața”.

De asemenea, proiectul de lege spune că nicio entitate publică nu poate restricționa accesul la contracepție și afirmă că embrionii și fetușii nu au statut legal în conformitate cu legislația din Colorado.

Colorado a fost primul stat din țară care a dezincriminat avortul. Legislația inițială, promulgată în 1967, permitea avortul în anumite cazuri limitate: viol, incest sau prezicerea unui handicap mental sau fizic permanent al copilului sau al mamei. Șase ani mai târziu, hotărârea Curții Supreme a SUA în cauza Roe vs. Wade a declarat avortul drept constituțional la nivel național.

Nu există nicio limită a săptămânii de sarcină înscrisă în legislația din Colorado, ceea ce face ca statul Colorado să fie unul dintre puținele state în care avortul este disponibil până la naștere.

În 2019, ultimul an în care au fost disponibile date de la CDC, peste 170 de copii au fost avortați după 21 de săptămâni de gestație în Colorado. Avorturile prin dilatare și evacuare sunt utilizate de obicei în al doilea trimestru de sarcină și au ca rezultat strivirea capului și eventuala dezmembrare a copilului nenăscut.

De asemenea, nu există nicio perioadă de așteptare pentru un avort în Colorado și nici o cerință de rezidență. Și, deși statul cere ca minorele care doresc să facă avort să informeze în scris unul dintre părinți cu 48 de ore înainte, părinții nu își pot împiedica în mod legal copilul să facă avort.

Deoarece avortul nu este în prezent restricționat în Colorado, poate avea loc discriminarea avortului pe baza unor categorii precum sexul, rasa sau dizabilitatea. Nicio discuție despre avorturile bazate pe dizabilități în Colorado nu ar fi completă fără a-l menționa pe Warren Hern, un avorționist care activează în Boulder, Colorado, din 1975, și care acceptă în mod public pacienți care doresc avorturi tardive de oriunde din lume.

Nici un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.