Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Ziua a 20-a: Kanuri Manga din Niger

Aproape 700 000 de oameni de origine Kanuri Manga trăiesc în estul Nigerului și în nord-estul îndepărtat al Nigeriei. Ei sunt un subgrup al tribului mai mare Kanuri și înainte de colonialism au reprezentat un imperiu puternic. Cei mai mulți dintre aceștia sunt fermieri, cultivând mai ales cereale într-un mediu aspru, dar crescând și oi, capre și cai, care sunt un simbol al prestigiului în cultura lor. Kanari Manga sunt musulmani suniți și nu cunoaștem să existe creștini printre ei.

Kanari au o pasiune în a utiliza proverbe, care au fost formulate în fraze simple pentru a oferi lecții de viață. Unele dintre ele sună în felul următor:

„La baza răbdării se află raiul.”

„Unul nu iubește pe altul, dacă nu acceptă nimic de la el.”

„Cine nu cunoaște drumul îl trage înapoi chiar și pe cel care îl cunoaște.”

În ziua de astăzi, Manga Kanuri se confruntă cu mari nevoi fizice și spirituale. Clima lor face ca foametea să revină în fiecare an ca un anotimp. Gruparea teroristă locală, Boko Haram, a recrutat unii dintre oamenii lor și i-a ucis pe alții, așa că mulți au ajuns să fugă în taberele de refugiați, amintindu-și de proverbul Kanuri: „Atunci când vezi un șobolan fugind într-un foc, înseamnă că fugea de ceva mai fierbinte decât focul.”

Motive de rugăciune:

  1. Rugați-vă pentru binecuvântarea tribului Manga Kanuri, pentru ca împărăția lui Dumnezeu să ajungă la ei în toată plinătatea sa și să-i ajute în spirit, suflet și trup. Rugați-vă pentru ploi bune și pentru ca foametea și sărăcia să nu mai existe între ei. (Matei 5:44-45)
  2. Rugați-vă ca Dumnezeu să aducă pace și prosperitate, să pună capăt violenței și să aducă reconciliere între oamenii din această regiune. Rugați-vă ca toți refugiații să poată trăi în siguranță și să se poată întoarce ca să-și construiască din nou comunitățile. (Proverbe 30:5)
  3. Rugați-vă pentru ca mai mulți creștini din împrejurimi să aibă îndrăzneala de a-și împărtăși credința și pentru mai multe eforturi de a duce Evanghelia în rândul lor. (Proverbe 1:7)

Descarcă ghidul de rugăciune AICI!

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.