Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Președintele ceh Milos Zeman spune că nu va promulga legea privind căsătoriile între persoane de același sex

Președintele ceh Milos Zeman a declarat săptămâna aceasta că este pregătit să se opună prin veto, în cazul în care va fi aprobată de Parlament, propunerii legislative care ar da dreptul cuplurilor de același sex din țară să se căsătorească civil.

Proiectul de lege redactat de parlamentari ce se regăsesc în tot spectrul politic a fost înaintat marți Camerei inferioare a Parlamentului ceh, dar nu a fost stabilită încă o dată pentru începerea dezbaterii acestuia.

Proiectul de lege se confruntă cu o opoziție puternică din partea Creștin-Democraților, care sunt membri ai coaliției de cinci partide aflate la guvernare, și din partea opoziției de către Libertate și Democrație Directă, un partid populist anti-migrație și anti-musulmani.

„Aș dori să anunț că, dacă îmi va fi înaintată într-adevăr o astfel de lege pentru a o semna, mă voi opune prin vot de veto,” a declarat Zeman, după o întâlnire avută cu omologul său ungar Katalin Novak.

Zeman a precizat că statul ceh permite deja uniunile civile pentru cuplurile de același sex: „Dar o familie este o uniune între un bărbat și o femeie. Asta pune punct discuției.”

Președintele ceh este cunoscut pentru comentariile defavorabile la adresa comunității LGBTQ.

O majoritate a tuturor legislatorilor din camera inferioară ar putea răsturna votul de veto prezidențial. Președinția cehă este un post în mare parte ceremonial.

Parlamentul începuse deja să dezbată o legislație similară în 2018, dar nu a mai supus-o la vot înainte de alegerile generale de anul trecut și a acum a trebuit să fie prezentată din nou.

Căsătoria între persoane de același sex este în prezent legală în aproximativ 30 de țări din întreaga lume, inclusiv în cea mai mare parte a țărilor Europei de Vest.

În Republica Cehă, Parlamentul a aprobat în 2006 o lege care permite partenerilor de același sex să trăiască într-un parteneriat înregistrat oficial și să aibă drepturi la moștenire și la asistență medicală similare celor de care beneficiază cuplurile heterosexuale căsătorite.

Astfel de aranjamente oferă unele dintre avantajele oferite de căsătorie, dar activiștii LGBTQ le consideră un statut de rangul doi înjositor.

Sursa: AP NEWS

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.