Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Cupa Mondială din Qatar 2022: câți creștini sunt în Qatar și câtă libertate religioasă au ei în acest stat islamic

Sursă foto: Facebook

Cele 32 de echipe naționale care au obținut un loc la Cupa Mondială sunt pregătite. Qatarul sărbătorește faptul că este prima țară arabă care organizează cel mai mare eveniment fotbalistic din lume.

Cupa Mondială de fotbal FIFA 2022 se va desfășura între 20 noiembrie și 18 decembrie. Stadioanele sunt construite, fanii și-au planificat călătoriile în emirat. Dar nimeni nu  poate scăpa de o realitate evidentă: competiția se va juca într-un regim islamic absolutist care neglijează în mod deschis drepturile omului.

De ani de zile, grupările pentru drepturile omului au denunțat decesele în rândul muncitorilor străini care construiau noile stadioane. Drepturile femeilor și ale altor grupuri sociale minoritare sunt, de asemenea, restricționate.

Selectarea Qatarului ca țară gazdă a evenimentului cvadrienal a fost, de asemenea, controversată. Acuzații de corupție și spălare de bani au fost aduse în fața instanțelor din Elveția (unde se află sediul FIFA).

Libertatea religioasă este foarte restricționată în emiratul arab. Organizația Open Doors a plasat Qatar pe locul 18 în Topul Mondial al Persecuției a țărilor în care este cel mai dificil să fii creștin (față de 29 în 2021). Nivelul de persecuție este „foarte ridicat”, cu „opresiune islamică, opresiune din partea comunității și paranoia dictatorială”, afirmă oragnizația care îi apără pe creștinii persecutați.

În ciuda faptului că islamul este religia principală, adânc înrădăcinată în structura guvernamentală a acestei monarhii, se estimează că unul din zece locuitori din Qatar este creștin. Cei mai mulți dintre ei sunt lucrători migranți veniți din alte țări din Asia.

Acești creștini străini sunt mult mai liberi să-și trăiască credința în Qatar decât cetățenii țării, deși străinii ar putea suferi și ei presiuni. Bisericile străine sunt adesea monitorizate de guvern și limitate la anumite zone.

„Străinii convertiți de la islam ar putea evita unele presiuni prin aderarea la o comunitate mai internațională”, dar ei se confruntă cu alte forme de opresiune, deoarece lucrează în locuri de muncă nedorite și sunt adesea în pericol de a fi exploatați.

Există, de asemenea, un număr mic de localnici convertiți. „Acești credincioși se confruntă cu presiuni extreme din partea familiilor și comunității lor musulmane”, relatează Open Doors. „Autoritățile nu recunosc în mod oficial convertirea de la islam, ceea ce cauzează probleme legale și pierderea statutului, a custodiei copiilor și a proprietății.”

„Concluzia este că, în Qatar, atât convertiții autohtoni, cât și cei migranți riscă să fie discriminați, hărțuiți și supravegheați de poliție pentru credința lor”.

Sursa: Evangelical Focus

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.