Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Ziua a 10-a: Budiștii din Mongolia – 15 zile de rugăciune pentru lumea budistă

Versiunea budismului din Mongolia este foarte asemănătoare cu budismul tibetan urmând școala Vajrayana. Aceasta este o formă mai mistică a budismului, cunoscută și sub numele de budism tantric. Este practicat cel mai frecvent în această regiune, fiind considerat oarecum neautentic în alte zone budiste. Budismul Vajrayan a evoluat din practicile tantrice din India cu ritualuri precum incantația și magia, despre care se crede că grăbesc calea către iluminare.

După decenii de represiune din partea guvernului sovietic, Mongolia a cunoscut o renaștere a budismului. Sub regimul sovietic, mii de clerici budiști au fost uciși sau au reușit să se ascundă. Mănăstirea Amarbayasgalant din nordul Mongoliei, la aproximativ 60 km de cel mai apropiat oraș Erdenet, a fost construită în secolul al XVIII-lea și a fost declarată patrimoniu mondial ca fiind unul dintre puținele temple budiste care au scăpat de distrugere sub conducerea lui Stalin. Aici, o generație mai tânără de călugări încearcă să restaureze religia tradițională și templul, dar trebuie să concureze cu atracțiile lumii moderne.

Acum există peste 200 de temple în Mongolia, iar aproximativ 60% din țară practică budismul.

Creștinismul a crescut și în Mongolia după Revoluția mongolă, dar rămâne o mică minoritate, aproximativ 2% din populație.

Motive de rugăciune:

  1. Guvernul mongol lucrează pentru a îmbunătăți serviciile digitale ale națiunii și pentru a crea noi locuri de muncă prin tehnologie. Rugați-vă pentru budiștii mongoli, pe măsură ce națiunea lor se dezvoltă spre idei vechi și noi.
  2. Rugați-vă pentru mai multe resurse creștine și sprijin pentru puținii credincioși mongoli. Rugați-vă ca ei să fie eficienți în a-și împărtăși credința.
  3. Rugați-vă pentru ca budiștii din Mongolia să aibă ocazia de a auzi Evanghelia și de a deveni urmași ai lui Isus.

“Vă îndemn dar, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii.. Lucrul acesta este bun şi bine primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, care voieşte ca toţi oamenii să fie mântuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului.” 1 Timotei 2:1-4

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.