
O femeie credincioasă care făcea voluntariat de caritate și un preot catolic care erau judecați pentru că s-au rugat în zona interzisă din jurul unei clinici de avort au fost achitați de toate acuzațiile, printr-o hotărâre pronunțată pe 16 februarie de Curtea de Magistrați din Birmingham.
Într-o înregistrare video virală din decembrie, Isabel Vaughan-Spruce a fost arătată în momentul când era percheziționată și arestată de trei ofițeri de poliție după ce afirmase că „se poate” să se fi rugat în gând. Cazul ei a fost adus în atenția cititorilor de ȘtiriCreștine printr-un articol publicat în luna decembrie.
Zona din jurul clinicii de avort în apropierea căreia s-a rugat era reglementată de un ordin local de protecție a spațiilor publice (Public Spaces Protection Order – PSPO), în vigoare din noiembrie, care interzice rugăciunea, distribuirea de informații despre serviciile de ajutor de criză pentru gravide și alte activități considerate a constitui o formă de „protest.”
Voluntara, care ajuta femeile aflate în criză de sarcină de peste douăzeci de ani, a fost acuzată de „protest și de implicare într-un act care intimidează utilizatorii serviciilor”, în ciuda faptului că unitatea de avort era închisă în timpul în care ea a fost prezentă acolo și s-a rugat și în ciuda declarației sale clare că nu se afla acolo pentru a protesta.
Reacționând la verdictul de nevinovăție, Vaughan-Spruce a făcut următoarea declarație în fața instanței:
„Mă bucur că am fost declarată nevinovată de încălcarea legii. Nu ar fi trebuit niciodată să fiu arestată pentru gândurile mele și tratată ca un criminal doar pentru că m-am rugat în tăcere pe o stradă publică”.
„Când vine vorba de zonele de cenzură, rugăciunea pașnică și încercările de a oferi ajutor femeilor aflate în criză de sarcină sunt acum descrise fie ca fiind ‘infracțiuni’, fie ‘antisociale’. Dar ceea ce este profund antisocial sunt pașii care se fac acum pentru a cenzura libertatea de exprimare, libertatea de a oferi ajutor, libertatea de a te ruga și chiar libertatea de a gândi. Trebuie să ne opunem cu fermitate și să ne asigurăm că aceste libertăți fundamentale sunt protejate și că toate legile noastre reflectă acest lucru.”
Preot achitat de acuzațiile privind rugăciunea
În mod similar, părintele Sean Gough a fost acuzat pentru că s-a rugat în aceeași zonă de cenzură din Birmingham. Și el a fost o prezență tăcută în zona în cauză și și-a exprimat intențiile ținând o pancartă pe care scria „Rugăciune pentru libertatea de exprimare”. O altă acuzație la adresa lui se referea la faptul că mașina sa, care era parcată în apropiere, avea de ceva timp un mic autocolant „viețile nenăscute contează”, în aceeași zonă.
Pentru că a sprijinit în mod pașnic libertatea de exprimare în zona de cenzură, părintele Sean Gough a fost acuzat de „intimidarea utilizatorilor de servicii” ai unității de avort. Aceasta în ciuda faptului că toate acestea s-au întâmplat în timp ce unitatea de avorturi era închisă.
Atât Isabel, cât și părintele Sean au fost susținuți de Alliance Defending Freedom International.
„Mă bucur că am fost exonerată astăzi de toate acuzațiile și că mi-am reabilitat numele. Îmi mențin convingerile – viețile nenăscute contează. Dar, indiferent de părerea pe care o ai despre avort, putem fi cu toții de acord că într-o țară democratică nu ar trebui să existe investigații și criminalizarea modul în care gândești.
Dacă guvernul impune zone de cenzură în jurul fiecărei unități de avort din țară, așa cum se gândește să o facă prin proiectul de lege privind ordinea publică aflat în prezent în discuție, cine știe câți oameni vor fi judecați și chiar încarcerați pentru că au oferit ajutor sau pentru că s-au rugat în gând?
Solicit guvernului să analizeze munca pozitivă copleșitoare pe care grupurile pro-viață o fac pentru a sprijini femeile vulnerabile în momentul în care au nevoie, înainte de a cenzura străzile din Marea Britanie și de a permite ca oamenii buni să fie criminalizați pentru acte de iubire și ajutor.”
Guvernul ia în considerare naționalizarea zonelor de cenzură
În săptămânile următoare, Camera Comunelor va dezbate introducerea zonelor de cenzură în întreaga țară. Clauza 9 din proiectul de lege privind ordinea publică ar incrimina orice formă de „influențare” în afara centrelor de avort, ceea ce ar include rugăciunea, cu o potențială pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani.
Reflectând asupra verdictului, în lumina dezbaterii parlamentare, Jeremiah Igunnubole, consilier juridic al Alianței pentru Apărarea Libertății Internațional, a declarat:
„Hotărârea pronunțată are o mare importanță culturală. Nu suntem în 1984, ci în 2023 – nimeni nu ar trebui să fie incriminat pentru gândurile sale, pentru rugăciunile sale, pentru exprimarea pașnică pe o stradă publică. Este un mare moment pentru a sărbători victoria părintelui Sean și a lui Isabel. Dar parlamentul nostru are în vedere introducerea unei legislații de cenzură, ceea ce ar putea duce la mai multe situații în care gândurile oamenilor sunt judecate. Să fim clari – dacă Isabel sau părintele Sean ar fi stat în același loc cu gânduri diferite, probabil că nu ar fi fost arestați.
Cu toții ne opunem ferm hărțuirii pe străzile publice. Hărțuirea este deja ilegală. O analiză guvernamentală din 2018 a constatat că hărțuirea în apropierea centrelor de avort este rară, iar rugăciunea pașnică și ofertele de ajutor caritabil au fost cele mai frecvente activități acolo. Guvernul a concluzionat la acel moment că zonele de cenzură ar fi disproporționate. De atunci, nu au mai fost efectuate alte revizuiri. Ce s-a schimbat acum?
Acesta este genul de activitate pașnică în care se implicau părintele Sean și Isabel – pur și simplu se rugau, fără a judeca sau condamna – doar se rugau. Numeroșii lor ani de lucrare de ajutoare în sprijinul femeilor aflate în criză de sarcină și de sprijin pentru femeile care au fost afectate în mod negativ de avort, mărturisesc despre caracterul lor bun. Este grozav că au găsit dreptate, deși, cu astfel de bătălii juridice istovitoare, procesul este adesea pedeapsa în sine. Cazul lor s-ar putea să se fi închis astăzi, dar ar trebui să îl considerăm ca fiind un avertisment serios. În Marea Britanie, libertatea de gândire, rugăciunea, ofertele de ajutor și conversația pașnică nu sunt ilegale și solicităm Parlamentului să respingă crearea mai multor zone de cenzură prin intermediul unei legislații de ordine publică cu formulări vagi.”
Sursa: ADF International
