Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Bătălia juridică nu s-a încheiat: cazul lui Päivi Räsänen va ajunge la Curtea Supremă din Finlanda

Cazul lui dr. Päivi Räsänen, politicianul finlandez care a ieșit victorioasă în instanță în noiembrie anul trecut, după o luptă juridică ce a durat ani de zile, pentru vina de a-și fi împărtășit opiniile biblice despre sexualitate, se află din nou în vizorul acuzării.

Avocații lui Räsänen din cadrul ADF International au dat publicității o declarație în care arată că procurorul finlandez face apel la Curtea Supremă din Finlanda, ceea ce ar putea să o forțeze pe Räsänen să își apere încă o dată drepturile la libertatea religioasă.

Dar actuala deputată și fost ministru de interne a declarat că nu se teme de ceea ce va urma, dacă Curtea Supremă va decide să preia acest caz.

„După ce am fost exonerată complet în două instanțe, nu mă tem de o audiere în fața Curții Supreme”, a declarat Räsänen. „Chiar dacă sunt pe deplin conștientă de faptul că orice proces implică riscuri, o achitare din partea Curții Supreme ar crea un precedent pozitiv și mai puternic pentru dreptul fiecărui finlandez la libertatea de exprimare și de religie.”

Chiar dacă Räsänen pierde la Curtea Supremă, ea a declarat că este pregătită să ducă cazul la instanțele din afara țării sale pentru a-și afirma drepturile, luptând împotriva acuzațiilor false de incitare la ură cu care s-a confruntat neîncetat de-a lungul luptei sale de ani de zile.

„Dacă Curtea decide să anuleze achitările instanțelor inferioare, sunt pregătită să apăr libertatea de exprimare și religie până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă este nevoie”, a continuat ea.

În timp ce cazul lui Räsänen ar fi implicat riscul de închisoare în caz de condamnare, ADF International a declarat că acuzarea dorește „amenzi de zeci de mii de euro” și cenzurarea unei broșuri vechi de aproape douăzeci de ani scrise de Räsänen pe tema căsătoriei biblice.

Și episcopul Juhana Pohjola, un lider religios din Finlanda care a publicat broșura, se confruntă, de asemenea, cu acuzații.

După ce Curtea de Apel din Helsinki a respins în unanimitate cele trei acuzații penale împotriva sa în noiembrie, Räsänen a declarat pentru CBN Digital că a fost „recunoscătoare și ușurată”, deși știa că șansa unui apel la Curtea Supremă era posibil. Termenul limită pentru depunerea apelului era 15 ianuarie 2024.

Necazurile juridice ale lui Räsänen au început la 17 iunie 2019, când ea a postat pe rețeaua Twitter (care acum a devenit X) textul din Romani 1:24-27, care condamnă homosexualitatea ca fiind păcătoasă. Päivi a făcut postarea ca o reacție la decizia confesiunii din care face parte, Biserica Evanghelică Luterană, de a susține un eveniment LGBTQ Pride, postarea declanșând o plângere penală.

Apoi, o broșură care detalia viziunea biblică asupra sexualității pe care a scris-o în urmă cu aproape 20 de ani și un interviu la radio au adus și mai multă presiune juridică din partea acuzării, culminând cu un proces anul trecut. Ea a fost achitată în primă instanță, hotărâre care l-a determinat pe procuror să facă apel.

În timpul prezentării pledoariilor la apel, Räsänen a declarat că procurorul a susținut că îi este permis să „creadă în mintea ei orice despre Biblie, dar este ilegal să o exprime în exterior în public”.

Räsänen se putea confrunta cu o pedeapsă maximă de doi ani de închisoare în cazul în care ar fi fost condamnată, deși procurorul ar fi făcut presiuni pentru o „amendă mare”.

Cea mai mare îngrijorare pentru Päivi însă a fost tot timpul că în acest caz de fapt învățătura Bibliei este pusă sub acuzare, deși Finlanda este o țară în care libertatea de credință și cea de exprimare sunt consfințite în constituția sa.

Ea este îngrijorată de potențialul impact al unei decizii nefavorabile în cazul său.

„O condamnare ar declanșa o epocă a persecuției creștinilor în Finlanda”, a declarat anterior Räsänen. „Mulți avocați sunt de acord cu mine, ulterior o astfel de decizie ar avea ramificații în alte țări europene.”

Continuarea luptei sale la Curtea Supremă – sau chiar mai departe la instanțele europene – și obținerea unei hotarâri favorabile ar putea cimenta într-o mai mare măsură libertatea religioasă pentru ea și pentru alții din Europa.

Sursa: CBN News

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.