„Scriu o cărțulie despre o istorie fascinantă…” scria prin 2015 Mihai Ciucă, autorul celei mai complete istorii „Baptiștii din România – Pionerii”, către cineva care ulterior a dus misiunea lui până la capăt. Când citesc memoriile celor care l-au cunoscut, descoper o inimă pasionată de Dumnezeu, de adevăr, un om blând și smerit care și-a trăit la maxim chemarea. Mai bine de un deceniu a cules filă cu filă, istoria baptiștilor din România și pionerii care au răspândit cu prețul vieții lor Împărăția Evangheliei. Firul acestei „istorii fascinante” la care a muncit cu multă pasiune numără peste un secol și șase decenii.
În perioada următoare, echipa ȘtiriCreștine.ro vă invită într-o călătorie fascinantă prin filele de istorie să cunoașteți rădăcinile și puterea Evangheliei care a supraviețuit vremurilor mult mai grele. Cine nu-și cunoaște istoria, riscă să o repete. Haideți să o cunoaștem și să ducem mai departe făclia purtată cu atâta pasiune de Pionerii atestați în cercetările lui Mihai Ciucă. Vă invităm să descoperiți istoria fascinantă a scrierii și editării titlului „Baptiștii din România – Pionerii” de la cei care au dus la capăt ce a început Mihai Ciucă. Această lucrare fundamentală împărțită în trei volume, numără peste 2000 de pagini și a văzut lumina tiparului la Editura Casa Cărții. Vedeți mai jos prima prezentare de la Casa Cărții și reveniți în săptămânile următoare pentru mărturii și interviuri cu prietenii lui Mihai Ciucă.
Despre lucrarea „Baptiștii din România – Pionerii”
Baptiștii sunt recunoscuți, la nivel mondial, ca una dintre principalele confesiuni protestante, care s-a născut spre finele primului secol al Reformei. Spre deosebire de confrații lor, baptiștii români nu s-au bucurat de toleranță și acceptare, în cea mai mare parte a celor peste 160 de ani de prezență pe aceste meleaguri. Au fost considerați mereu un element alogen, bănuiți a fi promotori ai unor interese străine. Istoria „Baptiștii din România – Pionierii” a fost scrisă pentru a încuraja o conlucrare pașnică cu toate confesiunile, atât pentru ajustarea mentalităților, cât și pentru eliminarea prejudecăților și a stereotipurilor trecutului.
Volumul 1 prezintă progresul mișcării baptiste spre meleagurile românești în Vechiul Regat şi în fostele regiuni austro-ungare din 1856-1918.
Volumul 2 prezintă influența baptismului maghiar din Ardeal și extinderea baptismului românesc în Transilvania, Banat, Bucovina și Basarabia. Autorul s-a aplecat, îndeosebi, asupra etapelor din procesul de consolidare a bisericilor germane și ruse în regiunile fostului Imperiu Rus şi a încheiat triumfător cu formarea Uniunii Baptiste Române după Primul Război Mondial.
Volumul 3 cuprinde colonizarea Dobrogei, Basarabiei și Bucovinei cu germani, în special istoria mișcărilor stundiștilor și a misiunilor menoniților și metodiștilor, abordează traducerea și răspândirea Bibliei în limba română și emigrarea românilor baptiști în SUA și se încheie cu o bogată colecție de documente traduse de autor.
„Cartea aceasta are profilul unui magnum opus. Reprezintă un punct de cotitură în istoriografia baptiștilor români și încurajează la excelență în demersul generației acesteia de a cunoaște mai îndeaproape faptele înaintașilor săi, descoperind astfel urmele pașilor Domnului.” – Sorin Bădrăgan, președintele Uniunii Bisericilor Baptiste din România.
„Mihai și-a scris lucrarea cu acribie științifică și aplomb, într-o manieră care reunește armonios în paginile ei atât vocea credinciosului, cât și pe cea a istoricului pasionat.” – dr. Ionuț Biliuță, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” Târgu Mureș, Academia Română
„Autorul a reușit cu o măiestrie deosebită să prezinte contextul social, politic, cultural și religios în care a apărut și s-a dezvoltat credința baptistă din România.” – Vasile Filat, pastor, autorul monografiei Istoria mișcărilor evanghelice din Basarabia în perioada țaristă (1812-1918).
„Această istorie are toate premisele metodologice de a se constitui într-o sursă clasică pentru studiul istoriei multiplicității religioase a României contemporane și a Bisericii Baptiste în Europa de Est în particular.” – dr. Ionuț Biliuță, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” Târgu Mureș, Academia Română.
„Lucrarea realizată de Mihai Ciucă este una care se remarcă prin profesionalism, multitudinea surselor folosite și prin coerența redactării.” – dr. Marius Silveșan, Institutul Teologic Baptist din București.
„Orice persoană interesată de istoria multietnică și transnațională, de istoria minorităților religioase din Europa de Est va găsi în aceste trei volume un tezaur de referințe, descoperiri captivante și noi interpretări istorice.” – dr. Iemima Ploscariu, Dublin City University.
Despre autor
MIHAI CIUCĂ (1962-2021), născut pe 24 aprilie în Brăila, este autorul mai multor volume: Baptiștii din Brăila: Un veac de mărturie 1918-2018; Istoria baptiștilor brăileni în imagini, date și documente și Pe urmele lui Robert Murray M’Cheyne: Istoricul Misiunii Scoțiene pentru evreii din Iași. Mihai Ciucă a fondat Asociația Creștină Prologos și a fost membru fondator al Fundației BIG Impact.