O organizație israeliană a cărei misiune este prevenirea penuriei de alimente la nivel mondial a schimbat direcția de acțiune după data de 7 octombrie 2023, după ce Hamas a atacat, a ucis și a distrus mare parte din baza materială folosită de către fermierii israelieni din kibuțurile din apropierea Fâșiei Gaza. Planul fermierilor este să facă deșertul să înflorească din nou.
Nahal Oz se află la mai puțin de un kilometru de granița cu Gaza. Pe 7 octombrie, teroriștii Hamas au ucis aici 15 persoane, inclusiv pe șeful pazei din kibuț. Alte nouă persoane au fost răpite.
Teroriștii au ales, de asemenea, o altă țintă majoră: fermele prospere din perimetrul Gaza.
Proprietatea lui Moran Friebach a fost una dintre ținte. „De ce-au ars acest tractor de 1,5 milioane de șekeli? De ce ne-au ars tot echipamentul de irigații?”, a întrebat Friebach.
Agricultura din regiunea Negev din Israel este importantă pentru securitatea alimentară a națiunii. Aproximativ 70 la sută din legume și 20 la sută din fructele Israelului sunt cultivate aici. Acesta este motivul pentru care teroriștii au vizat și agricultura pe 7 octombrie.
„Ei nu ne vor aici, nu-i așa?”, a spus Friebach. „Încearcă să ne rupă legătura cu Țara noastră, cu pământul nostru, iar dacă nu faci agricultură, ce să mai cauți aici? De ce să mai stai în această zonă? Te poți duce să locuiești lângă Tel Aviv”.
În calitate de șef de fermă la kibuț, Friebach a trăit aici toată viața sa.
El a spus că a crezut în ajutorarea oamenilor din Gaza și că aproximativ 30 de locuitori din Gaza lucrau la el la fermă. „Erau plătiți, cei care veneau din Gaza să lucreze câștigau aproximativ 20 de shekeli (5-6 dolari pe oră)…M-am gândit că dacă ar avea bani, ar merge în Gaza, poate că și-ar cumpăra ceva nou – poate că și-ar face casa mai bună… și, din întâmplare, unii dintre ei ar folosi acești bani pentru a le oferi educație copiilor. Ei bine… m-am înșelat.”
El a declarat pentru CBN News: „Văd mult potențial și mă concentrez pe munca pe care trebuie să o fac pentru a reconstrui totul. Nu doar înapoi așa cum a fost – ci mai bine, asta cred eu că este misiunea mea.”
Mulți spun că agricultura este la un nivel de criză aici, în zona în care mulți cred că Dumnezeu și-a îndeplinit Cuvântul și a făcut deșertul să înflorească.
Conform unor estimări pierderile de venituri se ridică la 500 de milioane de dolari, aproximativ 100.000 de acri de teren agricol (peste 40.000 de hectare) au fost afectați și o criză a forței de muncă pentru fermieri, care au nevoie de aproximativ 30.000 de lucrători.
Danielle Abraham este director executiv al Volcani International Partnerships, care ajută la răspândirea beneficiilor progreselor tehnologice israeliene în întreaga lume.
„Înainte de 7 octombrie, întreaga noastră misiune era să combatem foametea la nivel global cu ajutorul expertizei agricole israeliene. Dar pe 7 octombrie, am înțeles că acum criza agricolă este și acasă. Așa că ne-am reorientat aproape imediat”, a explicat Abraham.
Asta a determinat-o să inițieze proiectul „Regrow Israel”.
Am vorbit cu partenerii noștri de pe teren din întregul Negev de Vest – fermierii, consiliile regionale – și i-am întrebat: „De ce aveți nevoie? Iar acești oameni au suferit traume masive. Și mi-au spus: ‘Danielle, trebuie să înțelegi că în momentul de față nici măcar nu ne putem gândi la următoarea oră, darămite la următoarea săptămână sau la următoarele luni sau ani’ .”
Acest lucru înseamnă că Regrow Israel se va concentra pe sprijinirea acestor comunități să se gândească la nevoile lor, să planifice construirea unui viitor mai bun și să strângă bani pentru zonele cele mai afectate.
Stând în fața unei locuințe incendiate din Kibuțul Alumim, Abraham și-a amintit cu tristețe: „Atacurile au vizat lucrătorii străini care locuiau aici. Mulți dintre ei au fost atacați în paturile lor, în timp ce dormeau.”
Printre aceștia se numără 22 de muncitori thailandezi și nepalezi uciși și luați ostatici. De atunci, unul dintre ei a fost eliberat.
Înființat în 1966, principalul venit al Kibuțului Alumim este agricultura, cu sute de hectare de livezi de fructe și avocado, plus o fabrică de lactate.
Teroriștii au făcut găuri în rezervorul de lapte, stricându-l, au incendiat depozitele de alimente și au întârziat mulsul vacilor zile întregi, ceea ce a dus la o scădere uriașă a productivității.
Apoi, mai sunt și echipamentele de irigații.
„Acolo unde facem agricultură, în Negevul de Vest, este o zonă semi-aridă. Cultivăm la marginea deșertului”, a spus Abraham. „Toată lumea știe Israelul este lider în ceea ce privește eficiența utilizării apei pentru agricultură. Așadar, infrastructura de apă vitală și este este în centrul economiei agricole…”
Stând lângă ansamblul de conducte de irigații, ea a spus: „Aici se înfășurau țevile pentru irigații. Fiecare dintre ele a fost incendiată.”
În acest loc, echipamentele de irigații pentru cultura de cartofi sunt acum distruse, la fel ca numeroasele sere și hale pentru pui – 300.000 de pui au fost uciși în acea zi. Fiind cel mai mare cultivator de ardei din Israel, Alumim a trebuit să lase câmpuri de ardei nerecoltate.
Înapoi la graniță, la Kibbutzul Nahal Oz, Friebach spune că și-au reconstruit rezervorul de apă distrus de Hamas și au plantat grâu în urmă cu aproximativ o lună până aproape de graniță.
„Facem agricultură, până la ultimul metru, chiar și acum când sunt lupte”, a spus el. „Stăm aici chiar acum, într-o zonă de război. Acesta este motivul pentru care vedeți un tanc chiar acolo”.
Abraham spune că fermierii ar trebui să fie onorați atunci când vorbim despre Israel.
„Aceștia sunt unii dintre eroii din societatea noastră care ies au trecut prin foc cu gândul la viitor, având tractoarele lor furate sau distruse, semănând grâu pe câmp.”
La fel ca mulți din Israel, Abraham are mari speranțe pentru viitor.
„Visul meu este ca această zonă, care este locul unde Israelul a făcut să înflorească deșertul, să reușim să îl facem să înflorească din nou – să vedem fermierii ajungând și mai prosperi, utilizând tehnologia și automatizarea în producția de lactate, în sere și halele de ambalare. Vreau să vedem noi inovații pentru o agricultură rezistentă la schimbările climatice, de la care lumea să vină aici și să învețe. Vreau să văd noua generație venind în agricultură în Israel.”