Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Sistemul educațional performant din Finlanda își are originea în Biblie

Educația finlandeză este renumită la nivel mondial. Finlanda s-a aflat de mai multe ori în fruntea clasamentului mondial PISA. De ce este școala finlandeză atât de excelentă? Puțini oameni știu că aceasta se datorează eforturilor a cinci bărbați creștini.

Unele națiuni au încercat să copieze succesul Finlandei. Parțial, acest lucru este posibil. Dar ar face bine să țină cont și de exemplul acestor oameni.

Martin Luther

Martin Luther este cel mai bine cunoscut pentru că a lansat Reforma prin cele nouăzeci și cinci de teze la biserica castelului din Wittenberg, în 1517. Cu toate acestea, scrisoarea sa „Către nobilimea creștină a națiunii germane”, scrisă trei ani mai târziu, a fost probabil al doilea cel mai important eveniment al Reformei.

Deoarece Biblia este autoritatea supremă, Luther credea că toată lumea ar trebui să o poată citi. Educația era esențială în acest sens. Luther i-a îndemnat pe nobilii din Germania să înființeze școli în toată țara. Munca lui Luther a deschis calea către educația universală.

Mikael Agricola

Principiile lui Luther au ajuns în Finlanda prin Mikael Agricola. Reformatorul finlandez a fost elevul lui Luther și Melanchthon la Wittenberg.

După întoarcerea sa în Finlanda, Agricola știa că misiunea sa este să traducă Biblia în limba finlandeză. Cu toate acestea, această sarcină a fost mult mai dificilă pentru el decât a fost pentru Luther atunci când a tradus Biblia în germană.

Până atunci, limba finlandeză nu fusese niciodată scrisă. Agricola a fost primul care a standardizat limba și a scris o carte numită „ABC-Kirja” (1543) pentru a-i învăța pe copii gramatica finlandeză. Acesta a fost primul manual de educație finlandeză.

Agricola a început să traducă Biblia, dar a murit înainte de a putea termina lucrarea.

Isaac Rothovius

Reforma a fost îngreunată în regatul Suediei – din care făcea parte Finlanda – în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Traducerea Bibliei de către Agricola a rămas neterminată timp de peste un secol, iar educația creștină cu siguranță nu era încă accesibilă pentru toată populația.

Lucrările au fost reluate abia când clericul suedez Isaac Rothovius a devenit episcop de Turku în 1627. Chiar dacă acesta ura limba finlandeză (pe care o numea „bolboroseală slavonă”), Rothovius a înțeles că principiile Reformei trebuiau să fie aplicate în Finlanda. Prin urmare, el a reunit un comitet de savanți pentru a continua traducerea Bibliei.

Lucrarea a fost în cele din urmă finalizată. Prima Biblie finlandeză a fost publicată în 1642. Pastorii puteau acum să citească și să predea Cuvântul lui Dumnezeu oamenilor în propria lor limbă.

Per Brahe

A avea Biblia în propria lor limbă era un pas necesar pentru ca pastorii să îi poată învăța pe credincioși, dar nu era suficient.

În 1637, nobilul suedez Per Brahe a devenit guvernator al Finlandei. La fel ca Rothovius, Per Brahe s-a angajat să pună în aplicare principiile Reformei în această țară. El și-a dat seama că pastorii erau slab pregătiți și, prin urmare, a cerut Riksdag-ului (parlamentului) suedez să înființeze o universitate în Finlanda. Cererea sa a fost acceptată, iar prima universitate din Finlanda a fost înființată la Turku în 1642.

În doar doi ani, Finlanda avea atât Biblia în propria sa limbă, cât și o universitate!

Johannes Gezelius cel Bătrân

La două decenii după aceste evenimente importante pentru Finlanda, Johannes Gezelius cel Bătrân a devenit episcop de Turku în 1664. El și-a dat seama că pastorii aveau nevoie de o programă pentru a-i învăța pe copiii din parohiile lor. Acesta este motivul pentru care a decis să scrie o carte intitulată „Yxi lasten paras tawara” (Un cufăr de comori pentru copii), care a fost publicată în 1666.

Cartea conținea manualul de gramatică „ABC-Kirja” a lui Agricola, catehismul scurt al lui Luther și câteva întrebări suplimentare despre Biblie pentru învățarea avansată.

După ce guvernul suedez a făcut educația obligatorie pentru toți în 1686, cartea lui Gezelius a devenit obligatorie în toată Finlanda.

Biblia

În doar puțin peste cincizeci de ani, peisajul educațional al Finlandei se schimbase radical. Acest model de educație creștină pentru toți a rămas în vigoare timp de mai bine de două sute de ani.

Pe măsură ce generații de finlandezi au învățat Rugăciunea Domnului și Cele Zece Porunci, oamenii au învățat să trăiască conform cu standardele lui Dumnezeu. Datorită faptului că educația a fost construită pe baza Bibliei, Finlanda s-a putut dezvolta în națiunea pașnică și prosperă care este și în prezent.

 Revenirea la educația creștină în perioada modernă

Sistemul educațional finlandez modern nu mai este bazat pe Biblie. Acesta este rezultatul unui proces care a început în secolul al XIX-lea, când principiile creștine ale educației au început să fie contestate. Pe măsură ce filozofii lumii precum Hegel, care vedeau statul ca fiind „Marșul lui Dumnezeu pe pământ”, au câștigat mai multă influență în Finlanda, statul a început să fie văzut ca instituția care ar trebui să se ocupe de educație.

Chiar dacă educația a rămas predominant creștină la început, a avut loc un proces rapid de îndepărtare de la preceptele creștine, în special după cel de-al Doilea Război Mondial. În prezent, educația creștină pare să fie la marginea societății finlandeze. Educația de stat, care nu se bazează pe Biblie, a devenit norma.

Totuși, lumina încă strălucește în întuneric. În încercarea de a contracara secularizarea educației, mai multe școli creștine au luat naștere în secolul al XX-lea. Numărul acestora a crescut semnificativ începând cu anii 1990. În prezent, există 28 de grădinițe, 17 școli creștine și 2 licee, cu multe alte proiecte în pregătire.

O organizație numită „Kristillinen koulujen ja päiväkotien liitto ry” (Organizația școlilor și grădinițelor creștine) servește drept umbrelă pentru toate aceste școli. În fiecare an, în luna august, aceasta organizează o conferință națională pentru profesorii creștini. Conferința din acest an a reunit aproximativ 90 de persoane în Vaasa, de-a lungul Golfului Ostrobothnia.

Explorând modul în care Biblia a modelat educația finlandeză, educatorii creștini și-au dat seama că, în ciuda statutului lor minoritar, stau pe umerii celor care au făcut din Finlanda una dintre cele mai bune națiuni din lume.

Sursa: CNE.news

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.