Într-o regiune cunoscută cândva drept „Centura Biblică” a fostului spațiu sovietic, credincioșii evanghelici din Ucraina sunt ținte principale sub ocupația rusă. Biserici confiscate, pastori torturați, copii răpiți și credincioși forțați să renunțe la religia lor – toate acestea fac parte din realitatea sumbră pe care o trăiesc zi de zi ucrainenii din teritoriile ocupate.
Un nou documentar realizat de CBN News, „Credința sub asediu”, dezvăluie persecuția dură la care sunt supuși creștinii evanghelici în Ucraina. „În prezent există multă propagandă despre aceste probleme, așa că am vrut să arătăm adevărul și să vorbim direct cu cei care au suferit pentru credința lor sub ocupația rusă”, a declarat producătorul executiv Colby Barrett.
Filmul include mărturii directe ale pastorilor, lucrătorilor umanitari și credincioșilor care au fost capturați, torturați sau obligați să fugă. Cei care au rămas în zonele de război pentru a ajuta și a oferi sprijin spiritual au fost considerați de către ruși o amenințare. „Evanghelicii sunt loiali doar lui Isus, nu liderilor politici. Iar acest lucru este văzut ca un pericol pentru Kremlin”, explică Barrett.
CBN News a călătorit în Ucraina alături de fostul soldat în Forțele Speciale ale Armatei Statelor Unite (SF) „Beretele Verzi”, Christian Hickey, devenit misionar în 2022. Acesta distribuie mii de Biblii audio soldaților și civililor ucraineni. „Biblia audio le permite să asculte Cuvântul lui Dumnezeu chiar și în timpul luptelor sau al bombardamentelor. Știm că mesajul divin nu rămâne niciodată fără efect”, spune Hickey.
Documentarul nu doar expune crimele de război ale Rusiei, ci este și un apel la acțiune pentru creștinii din întreaga lume. „Scopul acestui film nu este profitul. Îl oferim gratuit și sperăm ca frații și surorile noastre creștine, mai ales din SUA, să-l distribuie și să organizeze proiecții”, afirmă Barrett.
Filmul este deja promovat la Muzeul Bibliei, iar realizatorii speră să atragă atenția asupra crizei și să mobilizeze sprijin internațional. Barrett încheie cu un mesaj puternic: „Ne rugăm pentru creștinii prinși în acest conflict. Ne dorim ca ei să rămână un exemplu de credință și să vedem un sfârșit drept al acestui război”.
Credința sub asediu | Casa Ucraina Davos 2025
Filmul a fost prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davos 2025 și a devenit subiect de dezbatere în cadrul unui panel dedicat persecuției religioase. S-a discutat despre închiderea bisericilor în teritoriile ocupate, trimiterea creștinilor în lagăre de prizonieri pentru simplul fapt că își practicau credința în casele lor și despre modul în care situația actuală este mai gravă decât în perioada sovietică pentru evanghelici. În timp ce unii îl consideră pe Putin un apărător al valorilor tradiționale, creștinii din Ucraina văd orori care nu pot fi atribuite unui stat ortodox și apărător al valorilor creștine.
Sprijinul pentru Ucraina în rândul creștinilor evanghelici americani rămâne scăzut. Totuși, sondajele arată că o mai bună informare despre suferința fraților lor din Ucraina poate schimba această percepție și crește sprijinul pentru Ucraina.
Printre participanții la dezbatere s-au numărat Sonya Soutus, Rev. Johnnie Moore, Steven Moore, Colby Barrett, Mykola Kuleba și Ryan Lane, care au analizat implicațiile religioase și politice ale războiului. Prin această inițiativă, realizatorii documentarului speră să aducă în atenția lumii suferințele credincioșilor ucraineni și să mobilizeze sprijinul internațional. Barrett încheie cu un mesaj puternic: „Ne rugăm pentru creștinii prinși în acest conflict. Ne dorim ca ei să rămână un exemplu de credință și să vedem un sfârșit drept al acestui război”, a spus regizorul filmului.
