
Larry Sanger, cofondator al Wikipedia și fondator al Citizendium. Sursa imagine: http://www.larrysanger.org/lsanger02.jpg
Săptămâna trecută, Larry Sanger, cel care în anul 2001 a fondat Wikipedia, a publicat un eseu amplu în care încearcă să prezinte parcursul său de la scepticism la creștinism. În cea mai mare parte a vieții sale de adult, Sanger a fost un sceptic convins, și specializat în filozofia analitică – un domeniu dominat de atei și agnostici. Deși a petrecut 35 de ani ca necredincios, nu s-a considerat niciodată ostil față de credință, ci doar lipsit de dovezi care să îl convingă. Mărturia sa se adresează celor care împărtășesc acest scepticism rațional, dar cu o atitudine deschisă la idei noi.
Citind povestea lui Sanger, am fost impresionat de câteva aspecte.
1. Eșecul de a da un răspuns bun întrebărilor sincere, poate fi un catalizator al necredinței.
Sanger a crescut în Biserica Luterană – Sinodul Missouri, dar până la mijlocul adolescenței, credința sa în Dumnezeu s-a pierdut treptat. Decizia finală de a părăsi credința a fost alimentată de răspunsul nesatisfăcător al unui pastor la întrebările sale:
„La un moment dat, în adolescența mea târzie, îmi amintesc că am contactat un pastor – nu îmi amintesc exact pe cine – pentru a-i pune întrebările mele sceptice. Mi s-a părut un gest curajos pentru un adolescent, dar nu eram motivat numai de rebeliune. Aveam cu adevărat nevoie de ajutor și îndrumare pentru a înțelege aceste lucruri. Din păcate, pastorul nu a reușit să formuleze răspunsuri clare sau convingătoare la întrebările mele. Părea că încearcă să se scape repede de mine, îl deranjau întrebările mele și simțeam chiar că mă trata cu dispreț. Mi se părea că nu îl interesam, ba chiar aveam impresia că se simțea amenințat de mine. Am fost de-a dreptul bulversat. Paguba s-a produs rapid: faptul că am fost întâmpinat cu un dezinteres ostil de o persoană, de la care mă așteptam, ei bine, să mă păstorească (n.t. în sensul de îndrumare spirituală), nu a făcut decât să îmi confirme raționamentele mele pentru necredință…
Privind înapoi, cred că, ceea ce mi-a afectat profund credința, a fost faptul că mi s-a spus că nu ar trebui să pun atât de multe întrebări. Acesta este un lucru deosebit de rău de spus unui copil, deoarece el va trage concluzia (așa cum am făcut-o eu), că doar oamenii dogmatici, care sunt lipsiți de curiozitate și incapabili să răspundă la întrebări dificile cred în Dumnezeu. Prin urmare, o astfel de credință trebuie să fie irațională. Așa am crezut atunci. Oh, cât de mult m-am înșelat, și cât de mult timp mi-a luat să-mi dau seama de greșeala mea…”
Această poveste ar trebui să reaprindă pasiunea fiecărui slujitor de a se familiariza suficient cu domeniul apologeticii, astfel încât să poată găsi răspunsuri la întrebările și obiecțiile pe care oamenii le au față de creștinism. De asemenea, ar trebui să cheme creștinii la o atitudine de compasiune și grijă pastorală, nu de iritare sau dispreț, față de cei care au întrebări.
2. Forța cumulativă a mai multor argumente pentru existența lui Dumnezeu poate fi mai convingătoare decât oricare dintre ele luat individual.
Deși Sanger a considerat „argumentul reglajului fin”, ca fiind cel mai impresionant și convingător argument pentru existența lui Dumnezeu, el a declarat, că nici măcar acest argument nu a l-a putut convinge pe deplin. Cu atât mai puțin celelalte argumente tradiționale. (N.t: Argumentul reglajului fin – o variantă a argumentului designului inteligent – se folosește de fizica modernă ca dovadă a existenței lui Dumnezeu. Fizica modernă sugerează că, în absența oricărei intervenții divine, șansele ca un univers atât de complex precum al nostru să ia naștere, ar fi fost infime.)
