Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Ce spune Biblia despre pocăință?

Sau… de ce cred unii că ne jignesc atunci când ne numesc „pocăiți” și preferă mai bine să ne numească după religie? Sunt anumiți oameni care atunci când vor să jignească pe cineva, îl numesc „pocăit”. De exemplu: „Tu de ce nu vrei să mergi să bei cu noi? Vai de tine, ești ca un pocăit!”, „Ești așa de ciudat, parcă-ai fi un pocăit.” Și toată lumea râde.

Am destui prieteni dragi care atunci când cineva mi se adresează cu apelativul „pocăit-o”, ei consideră că e cazul să îmi ia apărarea. De ce are lumea astfel de concepții?

Pentru că lumea nu cunoaște Biblia!

Matei 22:29 „Drept răspuns, Isus le-a zis: „Vă rătăciți! Pentru că nu cunoașteți nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.”

Ce spune Biblia despre pocăință? Iată doar câteva versete care vorbesc despre pocăință:

Faptele Apostolilor 2:38 „Pocăiți-vă”, le-a zis Petru, „şi fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veți primi darul Sfântului Duh.”

Faptele Apostolilor 3:19 „Pocăiți-vă, dar, şi întoarceți-vă la Dumnezeu, pentru ca să vi se șteargă păcatele, ca să vină de la Domnul vremurile de înviorare.”

Luca 24:47 „Şi să se propovăduiască tuturor neamurilor, în Numele Lui, pocăința şi iertarea păcatelor, începând din Ierusalim.”

Marcu 2:17 „Isus, când a auzit acest lucru, le-a zis: „Nu cei sănătoși au trebuință de doctor, ci cei bolnavi. Eu am venit să chem la pocăință nu pe cei neprihăniți, ci pe cei păcătoși.”

Marcu 1:15 „El zicea: „S-a împlinit vremea, şi Împărăția lui Dumnezeu este aproape. Pocăiți-vă şi credeți în Evanghelie.”

Matei 4:17 „De atunci încolo, Isus a început să propovăduiască şi să zică: „Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape.”

Faptele Apostolilor 17:30, 31 „Dumnezeu nu ține seama de vremurile de neștiință şi poruncește acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască; pentru că a rânduit o zi în care va judeca lumea după dreptate, prin Omul pe care L-a rânduit pentru aceasta şi despre care a dat tuturor oamenilor o dovadă netăgăduită, prin faptul că L-a înviat din morți…”.

Pocăința este o schimbare a minții și a inimii. Pocăința nu înseamnă respectarea unor obiceiuri și tradiții. Pocăința este înțelegerea deplină a faptului că ne naștem, nu cu păcat, ci în păcat și doar Dumnezeu ne poate salva. A murit pentru fiecare dintre noi. Nu mai avem nimic de făcut, nu e nevoie să urcăm cine știe câte trepte, nu e nevoie să mergem în pelerinaj, nu este nevoie să facem nimic altceva decât să credem și să primim salvarea de la Dumnezeu. A crede doar că Dumnezeu există nu te face pocăit. Şi diavolul știe că Dumnezeu există, dar asta nu îl face pocăit.

Iacov 2:19 „Tu crezi că Dumnezeu este unul şi bine faci, dar şi dracii cred şi se înfioară.”

Și dracii cred, dar asta nu îi face pocăiți. Este nevoie să îți dorești să Îl cunoști pe Dumnezeu, citind Biblia, care este Cuvântul Lui, și acceptând că suntem mântuiți doar prin El și nu prin faptele noastre bune.

Sunt pocăită și sunt conștientă că a fi pocăit nu înseamnă ceea ce cred și iau în bătaie de joc unii. Oricine se numește „creștin”, ar trebui să fie pocăit. Biblia spune asta. Indiferent de cultul creștin, Biblia este aceeași. Mulți cred că fiecare religie are Biblia ei, dar se rătăcesc tocmai pentru că nu citesc ca să se convingă.

A fi pocăit nu înseamnă a fi după vreo anumită religie. O persoană care se numește pe sine „creștin” și aparține unei religii creștine, și totuși ia în bătaie de joc pocăiții, nu a citit deloc Biblia.

Închei cu două versete pentru pocăiți:

„Vegheați şi rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită; duhul, în adevăr, este plin de râvnă, dar carnea este neputincioasă” (Matei 26 : 41).

„Faceți, dar, roade vrednice de pocăința voastră” (Matei 3 : 8).

Pentru cei care încă nu știu ce să facă, reamintesc versetele din Faptele Apostolilor 17:30, 31:

„Dumnezeu nu ține seama de vremurile de neștiință şi poruncește acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască; pentru că a rânduit o zi în care va judeca lumea după dreptate, prin Omul pe care L-a rânduit pentru aceasta şi despre care a dat tuturor oamenilor o dovadă netăgăduită, prin faptul că L-a înviat din morți”.

 

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

10 Comentarii
  1. florin 9 septembrie 2012 Reply
    • Ionela Baloi 9 septembrie 2012 Reply
  2. Abadon Akctuns 29 aprilie 2013 Reply
  3. Poet Paul 4 mai 2013 Reply
  4. Nume* Ana 19 martie 2014 Reply
  5. Fr.Marius de la Glina 2 aprilie 2014 Reply
  6. Nume* Liviu 13 august 2015 Reply
  7. Nume* zoltybogata 30 octombrie 2015 Reply
  8. Stefan 23 februarie 2024 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.