Femeie creștină care a fugit din Afganistan, în pericol de a fi forțată să întoarcă după ce viza ei expiră

Amenințată cu moartea chiar înainte ca talibanii să preia puterea la jumătatea lunii august, o tânără creștină care între timp a fugit în India ar putea fi forțată să se întoarcă în Afganistan în câteva zile, după ce viza ei va expira.

Riscurile pentru cei care s-au convertit de la islam în Afganistan erau atât de mari încât Esin , mama și fratele ei și-au dezvăluit reciproc faptul că părăsiseră Islamul pentru a deveni creștini cu doar trei ani în urmă, deoarece se temeau de reacții violente din partea rudelor și  a vecinilor.

Esin a fost cea care a fost cea mai amenințată de către vecinii musulmani, iar familia ei a reușit să o pună într-un avion către India la începutul lunii august. Mama ei, fratele și sora mai mică s-au ascuns în Afganistan până când au ajuns într-o altă țară săptămâna aceasta.

În decembrie 2020, Esin citea Biblia acasă, când niște vecini au intrat în casă spunând: „Te vom ucide … Ești un kafir, nu putem rămâne cu tine în aceeași localitate”.

„M-au găsit citind Biblia și au fost șocați când au văzut asta”, a spus Esin pentru Morning Star News.

Câteva zile mai târziu, a spus ea, familia a găsit un mesaj pe poarta casei lor: „Oprește-te sau te vom ucide pe tine și familia ta”.

Ea a primit mai multe avertismente și amenințări prin mesajele text pe telefon, inclusiv amenințări cu violul dacă va continua să-l urmeze pe Hristos. Amenințările au devenit deosebit de îngrijorătoare, iar într-o zi când se îndrepta spre serviciu un bărbat cu un cuțit a urmărit-o și a amenințat-o că o va ataca, deși a aflat mai târziu că aceste a încercat să atace și necreștinii.

În iunie sora ei de 7 ani a venit acasă îngrozită, spunând că prietenii ei nu vor merge cu ea pe drum la școală, deoarece părinții lor le-au spus că Esin nu este musulmană și că într-o zi o vor ucide. Mama lui Esin a spus atunci că familia va trebui să părăsească țara.

Esin a solicitat vize pentru întreaga familie, dar aveau bani pentru a o trimite doar pe ea în India.

„Mama mea a spus că, pentru că viața mea este cea mai în pericol eu trebuie să fiu cea care să plec mai întâi și că mă vor urma și ei mai târziu”, a spus Esin.

Câteva zile mai târziu talibanii au pus mâna pe Kabul provocându-i lui Esin îngrijorare pentru ceilalți membri ai familiei rămași acasă.

„Am rezervat bilete pentru ei în grabă, din India, cheltuind și ultimii bani pe care îi mai aveam la mine, astfel încât familia mea să nu rămână blocați acolo”, a spus ea. „Familia mea era pregătită să plece, dar, din păcate, toate zborurile au fost suspendate în ziua în care urmau să plece.”

Afganistanul este pe locul doi după Coreea de Nord în Topul Mondial al Persecuției întocmit de organizația Open Doors pe 2021 a țărilor în care este cel mai dificil să fii creștin. Convertirea de la islam la o altă religie este considerată apostazie, pedepsită cu moartea, închisoarea sau confiscarea bunurilor.

SECRETE DE FAMILIE

Esin a declarat că viza ei va expira în curând și că plănuiește să se întâlnească cu autoritățile pentru a obține o prelungire. Ea este una dintre cei șase frați dintr-o familie musulmană ai cărei membri creștini au avut de înfruntat opoziție, amenințări și intimidare.

Esin a auzit prima dată despre numele lui Isus când fratele ei cel mare l-a pomenit la telefon la vârsta de 7 ani. Crescând fără acces la internet într-o țară în care vânzarea de Biblii este interzisă, ea nu avea cum să afle prea multe lucruri despre Hristos.

Firea ei curioasă a determinat-o să pună la îndoială Islamul provocându-i chiar și pe profesorii de studii religioase universitare cu privire la religie,  însa mulți dintre prietenii ei s-au îndepărtat încet de ea și au început să o eticheteze drept ​​„necredincioasă”.

Esin nu a mai auzit de numele lui Hristos până în ​​2017, când o fată din Filipine l-a menționat; Esin a insistat ca ea să îi spună ceva despre El. Anul următor, Esin a început să creadă în Isus Hristos cu convingere.

„Eram pierdută, dar din fericire Tatăl meu m-a căutat, m-a găsit și mi-a arătat Calea”, a spus Esin. „Sunt atât de recunoscătoare că acum sunt o fată creștină.”

Fratele ei mai mare era credincios în secret de ani de zile, înainte ca ea să afle despre credința lui. El părăsise țara la sfârșitul anilor 1990 – țara era atât de distrusă încât acesta a plecat la vârsta de 11 ani în căutarea unui loc de muncă – și s-a întâlnit cu creștini din China, Italia și Iran. El a respins în mare parte eforturile lor de a-l ajuta, deoarece aceștia erau creștini.

În Iran, el a respins un creștin care l-a întrebat dacă se poate ruga pentru el, dar două luni mai târziu a acceptat o ofertă din partea aceluiași bărbat de a participa la o adunare de rugăciune.

„La întâlnire pastorul s-a oferit să se roage pe cei care doresc să primească rugăciune”, a spus Esin. „Fratele meu a spus în inima sa că, dacă Isus Hristos îi va aduce mângâiere și pace inimii sale, atunci îl va accepta ca pe Dumnezeul său; altfel va rămâne doar un profet pentru el ”.

În noaptea aceea fratele ei a simțit atingerea lui Dumnezeu; a simțit că poverile și problemele sale dispar și a avut cel mai liniștit somn din viața sa, a spus Esin. El a cerut o Biblie de la iranian și a început să o citească.

Când fratele lui Esin a devenit creștin în 2005 și a fost botezat, el a primit mai multe amenințări de la diverși colegi în timp ce își mărturisea cu îndrăzneală credința, deși ea încă nu aflase încă despre convertirea lui. Un afgan pe care fratele ei îl întâlnise în China a aflat despre credința sa și a telefonat propriei familii în Afganistan, informându-i despre convertire. El le-a spus rudelor sale fie să alunge familia lui Esin, fie să-i omoare.

Pe atunci, nimeni din familie nu știa că și tatăl era un creștin secret. Când fratele lui Esin și-a sunat tatăl și i-a dezvăluit că devenise creștin, tatăl său i-a răspuns: „Sunt atât de fericit, știu că ai ales calea corectă. Din motive de siguranță, nu le-am putut spune altora despre propria mea credință în Hristos. Mă temeam și nu puteam risca viața celorlalți membri ai familiei.”

Deși tatăl lui Esin nu a spus nimănui că este un creștin secret, el a încurajat-o când ea a adus o Biblie acasă și a început să o citească. Esin nu a avut ocazia să vorbească cu tatăl ei despre credința sa, deoarece el a murit în același an în care a devenit creștină în 2018.

În acel an a aflat că fratele ei mai mare avea o Biblie și o studia în mod regulat. Abia atunci Esin, mama și fratele ei și-au spus reciproc despre credința lor în Hristos, a spus ea.

Esin a spus că ea crede din tot sufletul că se va reîntâlni cu mama, fratele ei și sora mai mică.

„Am speranță și voi continua să  sper, pentru că în ziua în care speranța mea este pierdută, credința mea este pierdută”, a spus ea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.