Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Refugiați creștini descriu teama de talibani care i-a determinat să plece din Afganistan

Rudele unei tinere credincioase care a fugit în India din Afganistan, cu puțin timp înainte ca talibanii să preia puterea, au descris zilele de teroare prin care au trecut înainte de a putea părăsi ei înșiși țara.

Refugiată în India, Esin, în vârstă de 24 de ani, i s-a acordat o prelungire a vizei. Fratele ei, Zakariya, o altă soră și mama lor s-au grăbit să se îmbarce într-un avion care pleca din Afganistan a doua zi după ce talibanii au preluat controlul la mijlocul lunii august.

Nu au mai reușit să se îmbarce in avion în acea zi și au decis că era prea periculos să se întoarcă la casa lor.

„Vecinii noștri știau despre credința noastră și era extrem de periculos să ne întoarcem, așa că ne-am schimbat locul”, a spus Zakariya. „Ne-am gândit că dacă ne expun talibanilor, aceștia ne vor ucide”.

Zakariya și ceilalți doi membri ai familiei au ajuns la aeroportul din Kabul la ora 6 dimineața, a spus el prin telefon dintr-o tabără de refugiați din Emiratele Arabe Unite.

„În fiecare clipă inimile ne băteau cu putere”, a spus Zakariya, în vârstă de 26 de ani. „Am rămas la aeroport până după prânz pentru a ne îmbarca în zborul spre India, dar am fost informați că toate zborurile au fost anulate și că ar trebui să ne întoarcem acasă. Eram blocați și plini de tot felul de sentimente de frică și incertitudine la știrile pe care le aflam.”

Închiriind o cameră în loc să se întoarcă acasă, el a încetat să-și mai folosească telefonul, pentru a împiedica talibanii să-l urmărească. După câteva zile, prieteni creștini au reușit să facă aranjamente pentru ca ei să ia un zbor spre Emiratele Arabe Unite – cu condiția să poată trece de controalele de securitate ale talibanilor.

„Nu pot exprima teroarea și teama pe care le-am simțit pentru viețile noastre în fiecare zi după ce talibanii au preluat controlul”, a spus Zakariya. „Unele persoane dintre oficialități au vorbit cu talibanii despre toți oamenii care urmau să plece, inclusiv despre noi – au avut un fel de înțelegere cu talibanii”.

Talibanii aveau o listă cu numele persoanelor care urmau să se îmbarce în zborul pe care și ei îl așteptau.

„În timp ce așteptam să ne îmbarcăm, mai mulți talibani au venit în căutarea unor persoane pe care voiau să le oprească de la îmbarcare”, a spus Zakariya pentru Morning Star News. „Ne-am speriat atât de mult crezând că ne căutau pe noi. A fost atât de multă teamă și incertitudine până la decolarea avionului, încât am simțit că talibanii vor veni și ne vor spune: „Zborul tău este anulat și trebuie să cobori și să te întorci acasă.”

INCERTITUDINE

La aproape trei luni de la sosirea lor Abu Dhabi, el a spus că plecarea din Afganistan pare un miracol.

Cu toate acestea, autoritățile din Emiratele Arabe Unite nu au început încă procesarea cererilor de azil, iar viitorul lor este incert, inclusiv perspectivele de reunire cu sora lor Esin care se află în India. Mama lui, în vârstă de 62 de ani, devine nerăbdătoare, a spus el.

„În timp ce sora mea este încă în India, mama a intrat în depresie, îngrijorându-se pentru ea”, a spus Zakariya. „Ea este singură în India și, în fiecare zi, așteptăm să vedem dacă documentele noastre vor fi procesate și că vom fi trimiși în SUA și, cumva, ne vom reuni cu sora mea în SUA.”

Sora lui Zakariya, Esin, a primit o prelungire a vizei în octombrie pentru a rămâne în India până pe 21 noiembrie, iar de atunci a primit o altă prelungire până la jumătatea lunii ianuarie 2022. Ea a solicitat statutul de refugiat al ONU la Biroul Înaltului Comisar pentru Refugiați din New Delhi.

Esin a spus că, după cinci luni în India, viitorul ei este foarte incert.

„Sunt foarte îngrijorată acum”, a spus ea pentru Morning Star News. „Tânjesc să mă reîntâlnesc cu mama și cu frații mei. Nu știu cum și când va fi posibil acest lucru. Dacă mama și frații mei vor ajunge în SUA, atunci există speranțe ca noi să fim reuniți.”

Riscurile pentru convertiții din Afganistan sunt atât de mari încât ea, mama și fratele ei în urmă cu doar trei ani și-au dezvăluit unul altuia că au părăsit Islamul pentru a deveni creștini, deoarece se temeau de reacții violente din partea rudelor și vecinilor. Fratele ei și-a pus și el credința în Hristos în anul 2018.

Esin a fost cea care s-a confruntat cu cea mai mare amenințare din partea vecinilor musulmani care amenințau că o va ucide, iar familia ei a reușit să o pună într-un zbor către India la începutul lunii august din anul trecut. În decembrie 2020, Esin citea Biblia acasă când vecinii au intrat peste ea în casă spunând: „Te vom omorî… Ești un kafir (infidel), nu putem sta cu tine în aceeași localitate”, a spus ea.

La începutul aceluiași an, vecinii musulmani au oprit-o pe stradă pentru a o mustra că are un serviciu, în loc să stea acasă, a spus Zakariya.

„Au bătut-o și i-au cercetat geanta. Au găsit o Biblie în geanta ei. Atunci li s-a confirmat suspiciunea lor. Aveau acum o dovadă că Esin s-a convertit la religia creștină și au bănuit că toți am făcut-o.”

Zakariya a spus că el și mama lui sunt recunoscători celor care i-au ajutat să părăsească țara. Deși singurele lor bunuri sunt niște haine și pașapoarte, întoarcerea înapoi în țara lor ar fi dezastruoasă.

„Talibanii sunt foarte cruzi și hotărâți”, a spus el. „Dacă nu-i cruță ei pe musulmanii șiiți, ne putem imagina ce le fac creștinilor care au fost odată adepți ai islamului. Ne vor ucide dacă ar ști că suntem creștini.”

Afganistanul este pe locul al doilea, după Coreea de Nord, în Topul Mondial al Persecuției pe anul 2021 a organizației Open Doors a țărilor în care este cel mai dificil să fii creștin. Convertirea de la islam la o altă religie este considerată apostazie, pedepsită cu moartea, închisoarea sau confiscarea proprietății.

Sursa: Christian Headlines

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.