Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Adrian Papahagi despre etica afișelor electorale

Am parcurs zilele trecute drumul Cluj-Iași, plin de afișe electorale. USR-PMP defilează cu figura lui Drulă (ei sunt deja în campanie prezidențială — strategia lor, treaba lor, foarte bine). PNL și PSD afișează, cum e și firesc, pozele candidaților la primării și consilii județene, eventual alături de un lider național. Doar AUR defilează cu Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul și Vlad Țepeș.

Numai mie îmi pare abuziv să înrolezi eroi ai națiunii sub culorile unui partid? Eminescu, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul ne aparțin tuturor. Sigur, dacă ești PNL îi poți clama pe Brătieni, dar dacă ești AUR poți cel mult defila cu mutrele lui Zelea Codreanu, Ceaușescu și Putin — cei trei inspiratori nemărturisiți ai doctrinei tale.

La fel de imoral e să folosești imaginea unor personalități pentru scopuri pe care nu le aprobă explicit, sau n-au cum să le aprobe, fiindcă nu mai trăiesc.

Sigur, poate ai o poză cu Pleșu, un interviu cu Patapievici, o prefață de la Baconschi — dar, când știi că niciunul dintre aceștia nu suportă AUR, e o mizerie să le fluturi în campania electorală, dând impresia că ai sprijinul lor. Când ai ales să candidezi pentru AUR, ai părăsit lumea acelor intelectuali. Wurmbrand sau Steinhardt n-ar aplauda azi discursul tău: lasă-i în pace, măcar cât ești în campanie!

Lumea vrea să știe când se va face un pod peste șine la Podul Iloaei, când se va afla de invenția numită asfalt chiar și la Gheorgheni/Gyergyószentmiklós, sau când vei face mai puțin timp de pe A3 până în centrul Clujului decât de la Târgu-Mureș la Cluj pe A3 — nu ce mai face Vlad Țepeș, sau cum ar pleca el în cruciadă înspre Bruxelles, să o tragă în țeapă pe Ursula von der Leyen citând din Wurmbrand și mărind din vorbe natalitatea în același timp.

Adriana Papahagi 
Autor și Profesor Universitar
Fost consilier la Ministerul Afacerilor Externe

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.