Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Valeriu Ghilețchi: Dedic această victorie familiei Bodnariu

Cu 42 de voturi pentru, 2 contra și 14 abțineri, Rezoluția Consiliului Europei privind apărarea drepturilor copiilor de a crește alături de părinții lor, ghidat de cazul familiei Bodnariu, a fost aprobat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Inițiativa documentată și elaborată de deputatul moldovean, Valeriu Ghilețchi, condamnă preluarea fără temei justificat a copiilor de lângă părinți, practică utilizată pe larg în țările scandinave și susține că separarea copiilor de părinți ar trebui luată în considerare abia în ultimul rând.

„După aproape 2 ani de studiu și dedicație, am obținut o victorie pe care o dedic familiei Bodnariu. Aprobarea acestei rezoluții în cadrul APCE este un triumf în susținerea sutelor și miilor de familii care se confruntă cu problema separării copiilor de părinți. De astăzi, statele membre ale Consiliului Europei sunt obligate să se ghideze de condiții mai stricte în procesul de separare a copiilor de părinți, iar această practică să fie aplicată abia în ultimul rând ca o măsură temporară și doar dacă interesul suprem al copiilor o cere”, a declarat autorul rezoluției, deputatul moldovean, Valeriu Ghilețchi.

Astfel, statele membre ale Consiliului Europei vor trebui să-și ajusteze politicile privind separarea copiilor de părinți, ghidându-se strict de interesul benefic al copiilor, urmând ca separarea copiilor să se producă doar în cazurile în care aceștia se află într-un pericol real de abuz sau violență.

„Copiii au dreptul să fie protejați de orice tip de violență, abuz sau neglijență, dar, totodată, ei au și dreptul de a nu fi separați de părinți împotriva voinței lor, cu excepția cazurilor în care această practică este absolut necesară în interesul superior al copiilor”, menționează Valeriu Ghilețchi în textul raportului.

“Familia Bodnariu a declanșat un demers internațional fără precedent: înițierea în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a unei moțiuni de rezoluție, moțiune ce am inițiat-o alături de Senatorul Titus Corlățean și reprezentanți din 14 țări ai APCE, ca mai apoi să-l alegem raportor pe Valeriu Ghilețchi – Vicepreședinte al Parlamentului din Moldova. Saptămâna trecută a ajuns la un final, respectiv votarea în plenul APCE a acestui raport extrem de complex și extins, un demers fantastic ce va ajuta numeroase familii din toate statele membre a APCE. Sper ca acest raport să ajute la corectarea sistemică a normelor și mecanismelor ce au distrus atâtea vieți, iar experiențe nefaste de gen Barnevernet să nu mai existe în societea contemporană. Mediul cel mai prielnic pentru creșterea copiilor este alături de părinți, iar statul trebuie să asigure cele mai bune condiții și să garanteze acest drept”, susține Ben Oni Ardelean.

Menționăm că unul dintre cazurile de rezonanță privind separarea abuzivă a copiilor de părinți este cel al familiei Bodnariu, căreia autoritățile din Norvegia i-au luat toți cei 5 copii, după ce unul din profesori ar fi avut suspiciuni privind disciplinarea fizică.

Mai mult, cazul a primit și conotații religioase după ce unul din copiii soților Bodnariu ar fi spus la școală că acasă sunt educați că „Dumnezeu pedepsește păcatul”. Chiar dacă în sesizarea către autorități ar fi fost scris că nu există semne de violență fizică, Serviciul de protecție a copiilor din Norvegia a decis plasarea celor 5 copii în custodia statului.

La circa 6 luni de separare, familia a fost reîntregită pe 3 iunie 2016, după care au decis să se întoarcă în România. Mai multe detalii despre cazul Bodnariu vedeți AICI!

Mai multe detalii despre cauzele și victoriile pro-familie obținute la APCE vedeți AICI!

Vedeți mai jos prezentarea raportului și dezbaterile pe marginea rezoluției la APCE.

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă