După două decenii de pribegie, nenumărate demersuri și eforturi, primul Muzeu al Bibliei din România se deschide oficial în această toamnă. Colecția impresionantă de peste 1100 de exemplare adunată de Ionel Tuțac, va avea un spațiu special amenajat în Piața Sfântul Gheorghe nr. 4 din Timișoara.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat de consilierii locali ai Primăriei Municipiului Timișoara marți, 25 iulie 2023. Prin această hotărâre, Primăria Municipiului Timișoara atribuie un spațiu pentru Asociația Renașterea Familiei, care va amenaja aici Muzeul Bibliei, primul de acest fel din România.
Capitala Europeană a Culturii în 2023, se bucură de mai multe titluri de „Primul”! În 1884, Timișoara este primul oraș european cu străzile iluminate electric. În 1899, tot la Timișaora apare primul tramvai electric din România. În 1938 apare prima mașină de sudat șine de cale ferată și tramvai din lume, tot la Timișoara. În 1953 este primul oraș cu trei teatre de stat în trei limbi diferite. Iar în 1989 devine primul oraș liber din România. Titlul de Primul oraș cu un Muzeu al Bibliei plasează Timișoara în top orașe nu doar la nivel de țară, dar aliază Timișoara într-o galerie unică cu puținele orașe din lume care au un astfel de muzeu ca Washington, Amsterdam, Londra și Ierusalim.
„Mă bucur că vom avea, în sfârșit, un spațiu permanent, situat în centrul Timișoarei, care va găzdui Muzeul Bibliei. Este un proiect inedit pentru România și sunt încrezător că va atrage vizitatori nu doar din țară ci și din străinătate. E un proiect care se aliniază tradiției multiconfesionale a Timișoarei și care va deschide o nouă perspectivă culturală în orașul nostru”, a spus primarul Dominic Fritz.
Timișoara a găzduit deja trei expoziții temporare sub titulatura Muzeul Bibliei, care s-au bucurat de un foarte mare succes, atrăgând mii de vizitatori.
„Apreciez deschiderea şi sprijinul domnului primar Dominic Fritz pentru Muzeul Bibliei, un proiect unic în România, ce va aşeza Timişoara pe harta lumii alături de alte câteva oraşe unde există muzee similare. Succesul expozițiilor anterioare din Timişoara, dar şi din alte oraşe, demonstrează că Biblia continuă să rămână cartea de căpătâi a omenirii. Prin acest proiect Timişoara va fi inclusă în galeria unor oraşe celebre care găzduiesc astfel de muzee (Washington D.C., Londra, Amsterdam, Dallas, Ierusalim, Houston), iar numărul turiştilor români şi străini ce vor vizita capitala culturală europeană va creşte. Impresionanta colecție de Biblii deținută, evenimentele culturale şi artistice ce vor avea loc în jurul acestui proiect, parteneriatele ce vor fi create cu instituții similare din alte țări, vor contribui într-un mod pozitiv la creşterea prestigiului municipiului nostru în țară şi străinătate. Proiectul se va adresa tuturor, indiferent de confesiune religioasă, etnie, pregătire socială şi educațională sau vârstă”, a spus Pastorul Ionel Tuțac, fondatorul Muzeului Bibliei.
Biblia cea mai vândută și multiplicată carte din toată istoria omenirii, rămâne regina tuturor cărților, iar Muzeul Bibliei de la Timișoara va spune povești impresionante despre fiecare exemplar din colecție din generație, în generație.
Ideea unui Muzeu al Bibliei în România s-a născut în inima lui Ionel Tuțac în 2001. De atunci, zeci de orașe din România au găzduit expoziții ale colecției de Biblii la care au participat peste 40 de mii de persoane. Trei dintre ele au fost găzduite de Timișoara, prima fiind în 2019. Expoziții ale Muzeului Bibliei au avut loc și la Arad, Lugoj, Curtici, Reșița, Nădrag, Jimbolia.
Colecția impresionantă cuprinde peste 1100 de exemplare tipărite în diferite limbi, diferite traduceri, formate și dimensiuni. O pagină din cea de-a doua Biblie tipărită în 1475, de asemenea o Biblie în latină din 1675, Noul Testament în franceză din anul 1711, Biblie în engleză din 1708, mai multe Biblii din secolul XVII și XIX. Și Biblii de colecție în limba română care au aparținut unor personalități românești.
Muzeul Bibliei are o misiune puțin contradictorie, ca să ne amintească că Biblia nu trebuie să fie o relicvă doar pentru muzeu sau doar un obiect din colecția bibliotecii noastre. Biblia este Cuvântul Vieții viu care trebuie să fie parte din meniul nostru zilnic, exprimă autorul ideii, Ionel Tuțac. Proiectul va fi implementat prin Asociația Renașterii Familiei.