Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Forumul Dialogos: „Arheologia spațiului sacru: realizări și limite” cu Cătălin Pavel

E din nou a doua zi de marți a lunii și e timpul pentru o nouă întâlnire a Forumului Dialogos. Marți, 9 aprilie, invitatul lui Emil Bartoș este arheologul și scriitorul Cătălin Pavel. Subiectul discuției este: „Arheologia spațiului sacru: realizări și limite”.

Date Biografice

Cătălin Pavel este conf.univ.dr. habil. la Universitatea Ovidius din Constanța și cercetător la Institutul de Istoria Religiilor, Academia Română. A publicat, între altele, „Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal”, Humanitas 2019, tradusă în franceză și italiană și „Animalele care ne fac oameni. Blană, cozi și pene în arheologie”, Humanitas 2021. A participat la săpături arheologice în Troia, Gordion, Milet, Volubilis, Bibracte, Ierusalim, dar și în Dobrogea, la Histria, Noviodunum și Tropaeum Traiani. Burse doctorale și post-doctorale la Oxford, Paris, Hamburg și Ierusalim.

A predat arheologie, artă clasică și teme arheologice în literatură în București, Cluj și Atlanta, iar în prezent este conferențiar universitar la Universitatea „Ovidius” din Constanța, unde coordonează doctorate și conduce săpăturile arheologice ale universității în Cetatea Histria. În calitate de cercetător științific la Institutul de Istoria Religiilor al Academiei Române, este membru al echipei care pregătește ediția critică a operei științifice a lui Mircea Eliade. Din 2016 a ținut rubrica de arheologie din Dilema Veche și rubrici literare în Suplimentul de cultură și Ramuri.

Scrieri și premii

A debutat în 2010 cu romanul: „Aproape a șaptea parte din lume” volum câştigător al Concursului de Debut Literar UniCredit, ediţia a III-a, 2010.

„E un roman a cărui acţiune se petrece peste tot şi nicăieri: în lunecarea fără de sfârşit a roţilor de tren, în siturile arheologice din deşertul african, în Stockholm şi în Timişoara şi, mai ales, în gândurile întortocheate ale personajelor şi în dialogurile întretăiate dintre acestea, purtate la distanţă, prin intermediul cuvântului scris – o singură dată telefonic; un roman cu personaje bizare şi provocatoare, al căror destin şi al căror traume se relevează cu încetul, într-un balans al prezentului şi al trecutului, al spunerilor şi al tăcerilor” susține Liviu Papadima.

Apoi a urmat „Toate greșelile care se pot face” (Humanitas, 2022) pe care îl descrie astfel:

„Să scrii un roman rămâne cea mai curioasă îndeletnicire din lume. Cum s-a putut ajunge la așa ceva? Poate din cauză că, indiferent cât de mult uităm asta, scrisul și cititul ne scot din bolgia intermitenței și a fragmentarului. Și din cea a artificialității, care doare fără să-ți dai seama. O vreme am crezut că scriu o utopie neagră. Ar fi groaznic, bineînțeles, să ajungem să trăim într-o lume fără copaci – de fapt, ar fi o lume fără oameni. Dar, la urma urmei, e un roman despre iubirea care nu te poate părăsi cu totul. Sau mă înșel, și poate.” — CĂTĂLIN PAVEL

Lucrări de specialitate:

„Describing and Interpreting the Past – European and American Approaches to the Written Record of the Excavation” (Editura Universității din București, 2010);

„Arheologia iubirii: De la Neanderthal la Taj Mahal” (Humanitas, 2019, nominalizată la Premiile „Observator cultural”; trad. fr. de J.- L. Courriol, Archéologie de l’amour, Éditions de l’Aube, 2022; trad. it. de B. Mazzoni, L’archeologia dell’amore, Neo Edizioni, 2022);

„Animalele care ne fac oameni: Blană, cozi și pene în arheologie” (Humanitas, 2021; Premiul Societății de Științe Istorice din România, nominalizată la Premiul „Monica Lovinescu” 2023, tradusă în limba turcă prin bursa Tandem a Colegiului Noua Europă).

A tradus în engleză selecții din publicistica lui Eminescu și, din germană, romanul lui V. Weidermann, Ostende 1936 (Cartea Românească, 2022).

Nu pierdeți o nouă ediție a Forumului Dialogos, de la 18:00 în Sala Mare a Bisericii Metanoia, str. Tribunul Dobra, nr.8 sau online pe pagina oficială Forumul Dialogos AICI.

 

 

 

 

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.