Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Mana de Luni: Nu te lăsa consumat de dragostea de bani

de Jim Langley

La un moment dat pe parcursul vieții mele devenisem foarte motivat de mulțimea de bani pe care o puteam acumula. Îmbogățirea devenise  un mod de viață. Totuși, acest aspect nu reprezintă o noutate sau o chesiune unică, ci este un  lucru adevărat cu care oamenii se confruntă  de mii de ani. Scriindu-i lui Timotei, apostolul Pavel i-a oferit aceste cuvinte pline de înțelepciune:

„Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri” (1 Timotei 6:10).

Banii nu sunt în mod inerent răi, dar dragostea de bani poate provoca rău în multe forme. Nu este nimic rău în a avea bani sau a dori să-i câștigi pentru  împlinirea nevoilor fizice, pentru a construi o afacere sau pentru a achiziționa lucrurile pe care ți le dorești. Cu toate acestea, atunci când banii devin scopul nostru   și zeul nostru avem o problemă uriașă.

În urmă cu mai mulți ani oamenii aveau pe bara de protecție a mașinii un autocolant popular care proclama: „CINE MOARE CU CELE MAI MULTE JUCĂRII CÂȘTIGĂ”. Această zicală ingenioasă a găsit aprobarea oamenilor îndrăgostiți să aibă din ce în ce mai mult, indiferent de cost. Dar probabil că nu s-au gândit niciodată în mod serios la cât de mare ar putea fi acest cost.

Regele Solomon al Israelului, o persoană plină de succes, a abordat acest subiect într-un mod profund. Din experiență, el a observat: „Apoi, când m-am uitat cu băgare de seamă la toate lucrările pe care le făcusem cu mâinile mele şi la truda cu care le făcusem, am văzut că în toate este numai deşertăciune şi goană după vânt şi că nu este nimic trainic sub soare” (Eclesiastul 2:11). El a împărtășit din experiența sa personală ca unul care a ajuns la conștientizarea faptului că dragostea de bani este echivalentă cu goana după vânt. Este o deșertăciune.

Dragostea de bani: rădăcina multor rele. Dacă suntem îndrăgostiți de bani, nu putem fi îndrăgostiți de Dumnezeu, Tatăl nostru Ceresc. Și nu trebuie să deținem mulți bani pentru a-i iubi! Putem fi lefteri dar totuși să avem o afecțiune profundă pentru bani și pentru ceea ce aceștia  pot cumpăra. Putem cădea cu ușurință în capcana  de a ne gândi că banii ne vor aduce fericire și mulțumire. Personal, am văzut cum banii pot crea distrageri majore și ne pot îndepărta de ceea ce contează cu adevărat în viață.

Concentrarea pe lucrurile greșite: am văzut mulți oameni de succes  care au devenit obsedați de cariera lor până la punctul de a-și neglija familia, prietenii și credința. Chiar și cei care mărturisesc că sunt ucenci  ai lui Isus Hristos pot deveni concentrați într-un mod fanatic să facă bani și pierd din vedere ceea ce este cel mai important în viață. Putem deveni hipnotizați de puterea magnetică a banilor și de modul în care credem că ne pot afecta în mod pozitiv viața. Uneori, Dumnezeu ne va permite să trecem prin greutăți, inclusiv boală, pierderea locului de muncă, divorț sau multe alte calamități pentru a ne convinge că banii  nu sunt de fapt răspunsul  pentru nevoile și dorințele noastre cele mai profunde.

Depozitul potrivit: Isus i-a avertizat pe ucenicii Săi:

„Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii; ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură. Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră” (Matei 6:19-21).

Există o întrebare importantă la care fiecare dintre noi trebuie să răspundem: Unde este inima ta?  Este ea interesată de bani și de lucrurile pe care aceștia le pot cumpăra aici, pe pământ, sau este interesată de  relația  cu Tatăl  Ceresc? Biblia ne îndrumă „să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta” (Deuteronom 6:5) și să ne strângem comorile în Ceruri. Dacă facem asta, nu vom avea niciun regret.

 

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.