Trei adolescenți au câștigat bătălia legală pentru a putea merge la școală în Vietnam

Imagini: ADF International

Trei adolescenți creștini din Vietnam au primit șansa de a merge la liceu, după ce guvernul a anulat cerința de a prezenta documentele de identitate la înscriere. Aceștia sunt membri ai comunității Hmong – o minoritate etnică creștină – cărora li se refuză eliberarea documentelor de identitate din cauza religiei lor. Fără documente adecvate, majoritatea copiilor Hmong nu se pot înscrie la școală, nu au acces la îngrijiri medicale și nu se pot bucura de multe alte drepturi și servicii de bază acordate altor cetățeni.

Cu ajutorul Boat People SOS și ADF International, Giàng, Lý și Sùng au reușit să obțină aprobarea autorităților pentru a se înscrie la liceele din provincia Lam Dong, în ciuda faptului că au rămas apatrizi.

„Nimeni nu ar trebui să fie persecutat din cauza credinței. În mijlocul persecuției sistematice a creștinilor Hmong și Montagnard din Vietnam, acest eveniment recent este o victorie extraordinară. Faptul că acești trei tineri membri ai comunității Hmong vor putea merge la liceu este un pas semnificativ în direcția corectă și ar putea fi deschizător de drumuri pentru mulți alții. Este rezultatul eforturilor continue de apărare a drepturilor, iar aceste eforturi trebuie să continue până când creștinii Hmong și Montagnard sunt recunoscuți oficial ca cetățeni. Guvernul din Vietnam a făcut ca mii de creștini din Vietnam să nu aibă nici o cetățenie, pur și simplu din cauza religiei lor. Pentru mulți, singurul mijloc de a scăpa de persecuție este acela de a fugi în zonele nelocuite, expunându-le unor condiții de viață periculoase. Această formă de persecuție este o încălcare gravă a libertății religioase și îndemnăm guvernul vietnamez și comunitatea internațională să o contracareze ”, a declarat Kelsey Zorzi, directoarea departamentului pentru Apărarea Libertății Religioase la nivel Global al ADF International.

Pledând pentru drepturile creștinilor din Vietnam

Creștinii Montagnard și Hmong au fost persecutați în Vietnam încă din anii 1960. Guvernul îi consideră o amenințare la adresa „securității naționale” și a „unității naționale” și li se refuză drepturile de bază ale cetățenilor. Aceștia sunt constrânși, închiși și uneori chiar torturați pentru a-i forța să renunțe la credința lor și să se convertească la confesiunile controlate de guvern. Autoritățile locale refuză să le elibereze documente de „înregistrare a domiciliului” iar acest lucru le face imposibilă solicitarea actelor de identitate și de cetățenie, îi împiedică să dețină proprietăți, să obțină un loc de muncă legal, să deschidă un cont bancar sau să beneficieze de servicii publice, făcându-i niște apatrizi în propria țară. Unii fug în zone nelocuite ale țării în care trăiesc în condiții periculoase și insalubre, în timp ce alții solicită azil în străinătate.

„Este încurajator să vedem o îmbunătățire a situației minorității creștine Hmong din Vietnam. Cu toate acestea, țara continuă să nu respecte drepturile minorităților religioase și standardele internaționale privind libertatea religioasă sau libertatea de credință. Ca parte integrantă în mai multe tratate privind drepturile omului, Vietnam ar trebui să facă mai multe pentru a proteja drepturile celor mai vulnerabile grupuri din țară ”, a declarat Paul Coleman, director executiv ADF International.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.